Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Sauzen > Escavèche saus

Escavèche saus

dinsdag 11 september 2012, door wim

Escavèche is een van oorsprong Mediterrane saus op basis van look en azijn. Ze past uitstekend bij gegrilde of gebakken vis, maar ook bij gestoomde groenten zoals worteltjes of courgetten. En sommigen maken "Moules escavàche". Mogelijkheden te over, dus.

Er zijn talloze variaties van deze saus en ze noopt tot experimenteren. Origineel werd ze met alleen azijn gemaakt, maar het hedendaagse palet zal daar graag een scheutje olie bij zien.

Er is ook een visgerecht dat escavèche genoemd wordt en dat een parallele origine kent.

Ingrediënten

- 8 tenen look, ongepeld en geplet
- 2 soeplepels tomatenpuree
- 1 soeplepel zwarte peperbolletjes, gebroken of 1 "prik" chili peper
- 2 soeplepels komijnzaadjes
- cider azijn
- 2 laurierblaadjes
- enkele takjes peterselie
- zout

Bereiding

Rooster de tenen look enkele minuten in een pan met dikke bodem, tot ze bruin zijn.

Voeg dan de peper, komijn en laurier toe en draai het vuur lager. Laat nog een minuutje of twee mee opwarmen, giet er dan een scheut cider- of wijnazijn over en kook nog even in.

Roer er dan de tomatenpuree door en laat een paar minuten van het vuur trekken.

Zeef deze saus over de bereiding net voor je ze serveert. Duw de kruiden en lookteentjes goed uit.

Dit artikel beantwoorden