Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Essence

Essence

vrijdag 14 februari 2014, door wim

In nogal wat recepten wordt amandelessence of vanille-essence gebruikt. Gelukkig is dat makkelijk zelf te maken. Veel goedkoper is het niet, gezien de taksen op de alcohol en de prijs van goede, verse amandelen of vanille. Maar je weet wat je eet. De essences in de supermarkt zijn te vaak gewoon synthetische geur- kleur- en smaakstoffen in een duur flesje.

Let wel, dit is geen "etherische olie". Dat is meestal een alcohol destillaat, waarvan de meerderheid voor de parfum industrie gemaakt wordt.

Ingrediënten

- 100 ml eetbare alcohol, minstens 40°
- 100 g amandelen ( of een tiental vanille stokjes)

Bereiding

Zoek een gepast glazen potje, met een goed sluitend deksel. Doe de amandelen er in, giet de alcohol er over en sluit.

Laat twee maanden rijpen op een koele, donkere en droge plaats. De koelkast is prima.

Schud enkele keren per week.

Na twee maanden is het extract klaar voor gebruik. Je kan het overgieten in een goed sluitend klein flesje en de pot met amandelen aanvullen en opnieuw beginnen. Of je kan de "verbruikte" amandelen in een dessert verwerken. Dat is ook lekker: een cake met een beetje essence en de gebroken amandelen in het deeg.

Ook rozenwater en oranjebloesemwater zou je met deze methode kunnen imiteren, als je genoegen neemt met citrus schil in plaats van oranjebloesem en rozenbottels in plaats van bloemen.

Verder kan je van heel veel specerijen essences maken. Voorbeelden:

- anijs (zaadjes)
- kaneel (gedroogd, stokken)
- koriander (gedroogd, zaadjes)
- rozemarijn (gedroogd)
- salie (gedroogd)
- tijm (vers of gedroogd)
- kardemom (gedroogd, gekneusd)
- venkel (zaadjes)
- laurier (blaadjes, gedroogd of vers)
- jeneverbes
- zwarte peper

En sommige groene kruiden lenen zich hier ook toe:

- pepermunt
- verse basilicum
- ijzerkruid

Ook bloemen zijn een mogelijkheid

- lavendel (bloem)
- jasmijn (bloem)
- viooltjes (bloem)

En veel citrusvruchten lenen zich hier ook toe:

- citroen (schil)
- limoen (schil)
- mandarijn (schil)
- bittere sinaasappel (schil)
- pompelmoes (schil)
- bergamot (schil)

Maar ook fruit kan op alcohol ingemaakt worden. Niet alleen de alcohol is dan lekker, ook het fruit is overheerlijk!

- framboos
- aardbei
- peer

En zelfs noten en paddenstoelen kunnen zorgen voor een zeer lekkere essence:

- eekhoorntjesbrood
- hazelnoot

Dit artikel beantwoorden