Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Gevogelte > Fazant [Phasianus colchicus]

Fazant [Phasianus colchicus]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Honderden jaren geleden ingevoerd uit Klein-Azië voor de jacht. Zelfs wild zijn ze dus niet van echt veel belang voor de natuur, want ze zijn niet inheems. De mannelijke exemplaren zijn wat groter en meestal heel wat taaier dan de hennen.

Ook de wilde exemplaren zijn meestal gekweekt. De gekweekte laat men enkele dagen voor de jacht los op het jachtterrein. Dan komen mensen die denken dat ze gaan jagen en knallen die verwarde vogels af.

Zeer vlot verkrijgbaar, ook buiten ’t wildseizoen. Wordt vanwege de vraag van sommige restaurants ook veel diepgevroren aangeboden.

De pees in de bout wordt wel eens verwijderd door het bot net boven de knie te breken en er met de pezen uit te trekken. Je kan ze natuurlijk ook confijten, zoals men bij wilde eend doet.

Fazant heeft het minste smaak van alle wild gevogelte, maar ook het blankste vlees. De saus mag dust best wat zachter zijn.

Dit artikel beantwoorden