Homepagina > Recepten > Nagerechten > Frangipanetaart

Frangipanetaart

woensdag 6 juni 2007, door isabelle

Recept voor een taartvorm van ongeveer 24cm.

Ingrediënten

* voor het frangipane beslag
- 125g boter
- 125g kristalsuiker
- 2 eieren
- 125g amandelpoeder
- 35g bloem

* voor de taart en afwerking
- kruimeldeeg of bladerdeeg, eventueel uit het koelvak van de supermarkt
- abrikozenconfituur
- bloemsuiker

Voorbereiding

Meng eerst de bloem en het amandelpoeder voor het frangipanebeslag grondig.

Doe de boter in een potje, en laat ze op een zacht vuurtje smelten. Zet het potje in koud water (in de wasbak bijvoorbeeld) om de gesmolten boter terug op kamertemperatuur te laten komen. Meng daarna de suiker onder de boter, de volledige eieren en dan pas de bloem en het amandelpoeder mengsel. Goed mengen!

Maak ook het taartdeeg als je geen kant-en-klaar deeg gebruikt.

Laat de oven voorverwarmen tot 170 graden celsius.

Bereiding

Strooi wat bloem op je werkvlak en gebruik een deegroller om het deeg uit te rollen en een mes om mooie lange strips te maken.

Plaats het kruimeldeeg of bladerdeeg in de taartvorm. Stukken kruimeldeeg en bladerdeeg die boven de taartvorm uitkomen verwijderen (niet weggooien). Laat tijdens het voorverwarmen van de oven het kruimeldeeg of bladerdeeg even drogen in de oven. Smeer de deegbodem in met een laagje abrikozenconfituur. Breng het beslag op de deegbodem aan.

Maak van de overschotten bladerdeeg of kruimeldeeg lange strips die je in ruitvorm op het beslag aan brengt. Probeer lange strips te maken die in 1 stuk van de ene rand tot de andere rand van de taartvorm reiken, bij het bakken gaan de strips krimpen, en als je meerdere stukken achter elkaar legt gaan er gaten vallen in je patroon.

Het voorbereid bladerdeeg is makkelijker te verwerken tot strips dan kruimeldeeg omdat het deeg minder makkelijk scheurt onder het uitrollen.

Zet de taart in de oven tot ze goudbruin is en je met een priem geen vochtige beslagrestjes meer meekrijgt nadat je in de taart hebt geprikt (zo’n half uurtje tot 3 kwartier).

Afwerking

Haal de taart uit de ovenschaal en laat afkoelen op een rooster. Terwijl de taart nog lauw is, kan je hem afwerken met een laagje suikerglazuur. Meng hiervoor wat bloemsuiker met een paar druppeltjes water en smeer of sprenkel het glazuur op de lauwe taart. Let op! Je hebt helemaal niet veel water nodig om wat bloemsuiker tot glazuur te verwerken! Laat daarna de taart verder afkoelen.

Dit artikel beantwoorden