Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Frikadellen met krieken

Frikadellen met krieken

maandag 28 juni 2004, door wim

Ingrediënten


- 1 kg gemengd gekruid gehakt
- 1 kg krieken
- 2 eieren
- 1 kruidnagel
- een snuifje cayennepeper
- foelie
- nootmuskaat
- pimento
- zwarte peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel olie
- 50 g kruimels van oud brood
- suiker


Voorbereiding

Meng het broodkruim en de eieren liefst een dag op voorhand. Daarna meng je dit mengsel met het gehakt. Eventueel bijkruiden met peper, zout, foelie, pimento en nootmuskaat. Je hoeft niet meteen schrik te hebben teveel te kruiden. Doordat gehakt vet vlees is kan het heel wat kruiden verdragen. Bovendien gooien we met het vet straks een deel van de kruiden weg. Rol het gehakt op voorhand tot frikadellen van de gewenste grootte. Dat gaat best als je tussendoor steeds je handen wat bevochtigd.

Hoe meer tijd je ervoor neemt, hoe beter. Als je de eieren en het broodkruim kan laten opstijven door het mengsel een nacht in de koelkast te bewaren krijg je veel steviger frikadellen. Ook als je de gerolde frikadellen enige uren in de koelkast kan laten opstijven, zullen ze beter rond blijven en minder makkelijk uit mekaar vallen bij het koken.

De krieken worden als ze vers zijn, geblancheerd en nadien even heel kort opgestoofd in een lichte suikersiroop met de kruidnagel. Doe dit liefst de dag tevoren, anders heb je zure krieken in een zoete saus.

Gebruik je gesteriliseerde krieken uit een glazen pot, dan hoef je ze alleen op te warmen. Meestal zijn krieken uit een pot zoet genoeg.

Verse kriek moeten ongeveer vier minuutjes stoven in een lichte suikersiroop en dan een nacht afkoelen.

Je kan de saus van de krieken lichtjes binden met pijlwortelbloem of aardappelzetmeel.

Je kan de frikadellen direkt bakken in de olie, maar de dag tevoren koken en achteraf kort bakken is beter. Vooral als je er veel wil maken, is het aan te raden ze eerst te koken.


Bereiding

Laat de rauwe frikadellen voorzichtig één voor één in het hevig kokende water glijden. Kook ze enkele minuten, tot ze komen bovendrijven, dan is het eiwit zeker gestold. Laat ze even uitlekken en afkoelen in het vergiet en zet ze dan een nacht in de koelkast.

Bak de frikadellen mooi goudbruin en serveer ze warm met wit brood en boter. De krieken kan je naar keuze warm of koud serveren.

Dit artikel beantwoorden