Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Fugu [Takifugu vermicularis]

Fugu [Takifugu vermicularis]

donderdag 30 juni 2016, door wim

Deze vis is uiterst giftig en mag alleen door bevoegde fugu-chefs bereid worden, Je zal ’m dan ook nooit buiten een gespecialiseerd Japans restaurant aantreffen. Uw vishandelaar kan ’m zo bestellen, maar durft ’m waarschijnlijk niet verkopen.

Takifugu vermicularis

Het gif, Tetrodotoxine (TTX), kan ook in andere vissoorten voorkomen. Vroeger werd aangenomen dat de vis zelf het gif aanmaakte. Vandaag weten we dat het bacteriën zijn. Meer bepaald Pseudomonas spp, Photobacterium phosphoreum, Vibrio Alginolyticus en Staphylococcus spp. Het is niet duidelijk hoe het gif in de vissen terechtkomt, maar een levensvatbare hypothese is dat het via de voedselketen gebeurt. Vele van deze bacteriën leven immers in de zeebodem.

Deze vissoort komt ondertussen ook in Middellandse Zee voor. Door de opwarming is het biotoop gevormd en via het Suez kanaal is hij gemigreerd. Hij heeft dan ook al enkele doden veroorzaakt, na het eten ervan in restaurants in het Midden Oosten.

Dit artikel beantwoorden