Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Groenten > Gegratineerde bloemkool
zaterdag 11 juni 2005, door
een mooie bloemkool
2 blikken tomaten
een grote duim verse gember
enkele gedroogde chilipepers of sambal
4 grote sjalotten
4 tenen look
4 blaadjes laurier
een handvol tijm
een handvol oregano
60 g boter
peper en zout naar smaak
Blancheer de bloemkool vijf a zes minuten, laat ze uitlekken. Pel en hak de sjalotten en de look. Schil en snij de gember. Verwarm de oven voor op 180 graden celsius.
Doe een goede noot boter in de pan. Fruit de sjalotten, de look, de gember en de pepers enkele minuten. Voeg dan de tijm, de laurier en de oregano toe. Bak het geheel nog een minuutje al roerend. Kruid flink met versgemalen zwarte peper en zout.
Voeg de tomaten toe en laat nog een half uurtje pruttelen. Kruid nog bij indien nodig. Zet opzij.
Boter een braadschaal. Halveer de bloemkoolrozen en leg ze met de platte kant naar onder in de schaal. Overgiet ze met de tomatensaus zodat ze niet helemaal onderstaan. Zet in de hete oven voor een half uur.
Haal uit de oven, borstel wat gesmolten boter over de uitstekende bloemkoolroosjes en zet nog tien minuten onder de gril, tot ze mooi gebruind zijn.
Serveer onmiddelijk bij vis, lamsvlees of samen met andere groenten. Opgewarmd is deze schotel ’s anderendaags nog beter, maar let dan op dat je de bloemkool niet te gaar laat worden.