Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Gegrilde eendenborst met honing

Gegrilde eendenborst met honing

maandag 12 december 2005, door wim

Dit lijkt een zoet recept, maar door het lange en langzame braden gaat de zoete smaak bijna volledig verloren. De sterke honingsmaak gaat echter bewaard blijven en is in perfekte harmonie met de eendenborst.

Ingrediënten

- 2 grote eendenborsten
- honing
- savooikool
- witte wijnazijn
- cayennepeper
- zout en zwarte peper naar smaak

Voorbereiding

Snij de eendenborsten langs de kant waar het vel aanzit kruisgewijs ongeveer een millimeter of twee in, net genoeg om door het vel te snijden. Bestrooi met versgemalen zwarte peper, een snuifje cayennepeper en wrijf dan rondom in met honing. Zet een uurtje of twee weg in de koelkast.

Maak de kool schoon en blancheer de nodige bladeren enkele minuten in flink gezouten water waar een klein scheutje azijn aan toegevoegd is om de kleur te bewaren. Laat goed uitlekken en afkoelen.

Bereiding

Braad de eend in een pan met boter langs de kant zonder vel mooi dicht in een minuutje of twee, drie. Draai dan om en laat op een hoog vuur enkele minuten het vet wegbakken. Dat vet gaat samen met de honing caramelliseren. Draai dan het vuur laag en laat zo’n tien-twaalf minuten verderbakken, afhankelijk van de dikte van de magret. Als je liever doorbakken eend hebt, wat langer, als het vlees nog rood mag zijn, maar een minuut of acht.

Leg na het bakken de eend apart met een vel alufolie erover.

Doe de koolbladeren in de pan met het eendenvet en stoof enkele minuten. Haal ze uit de pan en hou ze warm, naast de magret. Deglaceer de pan met wat witte wijnazijn en kruid af met peper en zout.

Leg op elk bord een paar blaadjes kool. Snij de eendenborst in niet te dunne plakken en leg een halve eendenborst op elk bord. Bedruip met een lepel of twee gedeglaceerd braadvocht. Strooi een beetje grof zeezout over de plakjes eend.

Serveer met frietjes, pommes alumettes, kroketjes of rjst.

Dit artikel beantwoorden