Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Gekroonde ganzenbloem, eetbare chrysant [Glebionis coronarium]

Gekroonde ganzenbloem, eetbare chrysant [Glebionis coronarium]

zondag 14 oktober 2012, door wim

Deze plant is erg belangrijk in de Zuidoost-Aziatische keuken. In het Chinees heet de plant tong hao (茼蒿), in het Japans shungiku (春菊) en in het Koreaans ssukgat. De term "eetbare chrysant" is misleidend, want hij behoort helemaal niet tot de familie van de chrysant. Hij is hier meer bekend als potplant, voor de fraaie gele bloemen, dan als groente.

De gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria, synoniemen: Leucanthemum coronarium, Chrysanthemum coronarium) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). Hij wordt tot 80 cm hoog en aromatische tweezijdige gelobde bladeren, die op het blad van de chrysant lijken.

JPEG

De plant komt van nature ook voor in het Middellandse Zeegebied en verder naar het oosten toe tot in Iran en naar het westen toe tot op de Canarische Eilanden.

In de handel is deze groente nauwelijks te vinden, maar enthousiaste tuiniers kennen ze wel.

Dit artikel beantwoorden