Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Gember [Zingiber officinale]

Gember [Zingiber officinale]

vrijdag 30 april 2004, door wim

Gember is één van de oudste door de mensheid gebruikte kruiden en ook één van de meest populaire. De plant is afkomstig uit China, maar wordt nu zowat overal verbouwd waar het warm genoeg is. Eén van de grootste producenten is Australië. Het is hier dan ook makkelijk te vinden, zelfs in de supermarkt.

Gemberwortel

De grieken kenden al gember en de romeinen verspreidden het gebruik over een groot stuk van Europa.

Gemberwortel is ook in poeder te verkrijgen, maar dat kan nooit verse geraspte wortel vervangen. Het poeder heeft een heel andere smaak, maar wordt veel gebruikt voor Indische kruidenmengsels zoals garam masala. Alleen in gebak en desserts is het soms te verkiezen boven verse gemberwortel.

Gember heeft een scherpe smaak die door sommigen als pikant wordt omschreven. De smaak versterkt ook andere smaken en gember kan zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Zelfs bij bierbrouwers is gember een populaire smaakmaker.

Gember is zeer gezond. Mensen met klachten over slecht werkende darmen hebben er baat bij, maar de wortel bevat veel sporenelementen die gember, naast zijn verre neven ui en look tot één van de gezondste planten maken. Naast eetlustopwekkend, windverdrijvend en slijmdrijvend, zou gember ook zeeziekte verhelpen. Het is een probaat middel tegen misselijkheid. In de tweede helft van de zwangerschap is het echter voor een klein deel van de vrouwen af te raden omdat het blijkbaar baarmoederkrampen kan veroorzaken. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het veel tegen gewrichtspijnen gebruikt en er zijn ook al westerse artsen die het aanraden bij arthrose of rheuma. En gember zou ook zorgen voor erotische stimulansen...

In Indonesië wordt gember Djahé genoemd.

1 Bericht

  • Gember [Zingiber officinale] Le 26 augustus 2011 à 17:07

    Ik heb thuis gemberplanten , maar ik ben niet zeker of ze eetbaar zijn. Hoe kan ik dit te weten komen (zonder zelf voor proefkonijn te spelen). Zijn alle gemberwortels eetbaar?
    Met dank voor een reactie!

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden