Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Vergeten kruiden > Gewone ossentong [Anchusa officinalis]

Gewone ossentong [Anchusa officinalis]

zaterdag 11 februari 2017, door wim

Gewone ossentong komt in heel Europa voor en is op enkele plaatsen in Amerika ingevoerd. Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Azië. Hij is echter al zo lang ingevoerd dat hij als archeo-inheems beschouwd wordt. Daardoor komt hij ook niet op de lijst met bedreigde planten.

De plant groeit op zonnige plaatsen, in weilanden, op braakliggende, droge grond, in bermen en op akkers en in de duinen. Hij is ook zeer geliefd bij vlinders, bijen en hommels.

Hij heeft lange, bovenaan vertakte stengels met ietwat stekelige behaarde bladeren. In mei tot oktober bloeit hij met klokvormige bloemen die eerst roodachtig blauw zijn, maar later paars worden.

De bloemen van Ossentong zijn eetbaar. Ze smaken een beetje bitter. Ze worden wel eens ingevroren in ijsblokjes, om drankjes een apart cachet te geven. Soms is deze plant zelfs gewoon te koop, precies voor die fraaie bloemen.

Vroeger werd ossentong blad gebruikt als groente en kruid, vaak als vervanger voor Bernagie. Dat is eigenlijk niet aan te raden, want de plant is licht giftig. Hij bevat namelijk, net als Bernagie, kleine hoeveelheden lycopsamine, een pyrrolizidine-alkaloïde. Deze stof is in hoge concentratie kankerverwekkend en toxisch voor de lever.

Hij werd ook als geneeskrachtig kruid ingezet om z’n wondhelende en bloedstelpende eigenschappen.

Gewone ossentong
Anchusa officinalis

Anchusa komt van het Griekse anchousa (blanketsel). Blanketsel is poeder om je huid blank te maken. Hoe dit in verband staat met deze plant is niet echt bekend. Je hoort wel eens dat men in de 18e en 19e eeuw, toen het schoonheidsideaal bij vrouwen een zo blank mogelijke huid was, uit de wortels van Ossentong poeder maakte. Vrouwen zouden zich daarmee ingesmeerd hebben om blanker te worden. Er is echter geen enkele wetenschappelijke bevestiging hiervan te vinden. Noch in de werking, noch in de geschiedenis. En hij werd ook gebruikt als aas voor vissen, bv.

Andere namen:
Common bugloss (engels), Ochsenzunge (duits).

Dit artikel beantwoorden