Homepagina > Ingrediënten > Pasta > Gewone pasta

Gewone pasta

Pasta in veel vormen

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Pasta is heel eenvoudig van samenstelling. Bloem, water zout en eieren. dat is steeds weer de basis. Er zijn wel veel vormen en dikwijls heeft dat een reden, soms is het gewoon de Italiaanse speelsheid die bovenkomt...

Je kookt pasta in een ruime hoeveelheid gezouten water. Hij gaat pas de pot in als het water FLINK kookt. Zeker niet te lang koken, want dan is ook de smaak weg. Pasta hoort "Al dente" gekookt te worden, dus met een "beet".

Olie toevoegen aan ’t kookwater mag, maar de pasta zal er niet minder mee plakken. Het enige wat een soeplepel olie bereikt, is dat de pot minder snel overkookt.

Tegen plakken na het afdruipen van de pasta helpt alleen spoelen met water ofwel olie of boter doormengen.

Gebruik liever een hoge dan een brede pot. Die hoge geeft wat meer marge wat overkoken betreft en lange spaghetti gaat er minder snel in aan mekaar plakken als die stijf in ’t kokende water glijdt.

Linguini

Spaghetti, lasagne, macaroni en ravioli zijn de vier basisvormen die iedereen wel kent. Het complete landschap uittekenen qua vormen en namen is onmogelijk.

Eerst heb je capellini, fedelini, spaghettini, linguine, fettucelle, vermicelli (niet diegene die men wel eens in de soep doet, dus), bucattini, perciatelli, fusili bucate lunghi, zita, lagnette, taglierini, tagliolini. Allemaal soorten pasta in lange slierten.

Orechietti

Dan heb je papardelle, tagliatelle die eerder linten zijn die wat breder zijn en meestal in bolletjes verkocht worden. Ook hiervan zijn vele namen en soorten te vinden.

Daarnaast is er nog de canneloni, grotere, dikkere macaroni-achtige buizen die gevuld worden.

Dan heb je de "penne"-achtigen die het midden houden tussen de macaroni en de canneloni qua formaat. Penne, mezepenne, maccheroni, zijn maar enkele namen waaronder je ze kan kopen.

Penne

Ook de "vlinderdas-achtige" farfalloni zijn weer bekend in talloze formaten met tientallen namen.

Dan heb je de kleine, graantjesvormige pasta die door velen "Griekse pasta" genoemd wordt, maar in Italië bekend staat als rissoni waarvan ook weer een aantal varianten voorkomen.

Een bekende, gevulde variant is de ravioli, ook wel triangoli (driehoekig ipv vierkant) of tortellini genoemd. De Aziatische tegenhanger, won-ton, wordt helemaal op dezelfde manier bereid: won-tonsoep heet in ’t italiaans "al brodo". Gestoomd wordt won-ton dan weer dim-sum. Won-ton wordt ook gebakken.

Spirelli

Voeg daar nog een aantal handgedraaide, knoopachtige vormen zoals fricelli of orecchiette aan toe en het aantal vormvariaties is eindeloos. Bovendien kan je veel van die vormen ook nog eens als groene, rode of zwarte pasta kopen.

En dan hebben we ’t eigenlijk nog alleen over italiaanse pasta! In Azië heeft men dan nog eens pasta gemaakt van rijstbloem en andere varianten die meestal als mie aangeduid worden. Bij de Aziatische noedels zijn de Japanse sobanoedels een beetje een buitenbeentje. Ze worden immers van boekweitmeel gemaakt en niet, zoals vele Aziatische noedels, van rijstbloem.

Eindeloos...

Dit artikel beantwoorden