Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Gezonde voeding is de basis van een gezond sexleven

Gezonde voeding is de basis van een gezond sexleven

dinsdag 5 september 2006, door wim

Aantrekkingskracht

In de meeste enquètes over sex vind je vragen over wat mannen en vrouwen aantrekkelijk vinden in een partner. Daaruit leren we dat aantrekkelijke dingen even gevarieerd zijn als de mensheid zelf. Shakespeare wist het al en zei erover "Beauty is in the eye of the beholder".

De meest geciteerde belemmering is echter een slechte adem. Geur is zeer belangrijk voor de chemie die in gang gezet wordt als je verliefd wordt. Zweetvoeten, lookgeur of de adem van een verstokte roker zijn voor velen een complete turn-off.

Ondertussen weten we dan ook dat erotische aantrekkingskracht voor een heel groot deel van feromonen komt, stoffen die we niet bewust kunnen ruiken, maar waar de onbewuste kracht des te duidelijker van is. De marketeers van de supplementen-industrie bieden dan ook al een hele tijd feromonen aan. Dat dit varkens-feromonen zijn schijnt hen niet te deren. Deze geurstoffen werken niet bij mensen, alhoewel sommigen menen toch enige werking te mogen bespeuren. Dat deze mensen aan zelfbegoocheling doen of eerder varkens zijn laten we verder maar in ’t midden. Het placebo-effect is immers al jaren een erkend wetenschappelijk feit waar terdege rekening mee moet gehouden worden.

Toch zijn er nog andere factoren die een date tot een succes maken. Vrijwel iedereen herinnert zich dat glorieuze eerste contact aan geuren, kleuren, geluiden en smaken. Al die dingen bepalen de wederzijdse aantrekkingskracht. Een juiste belichting, een romantisch muziekje en een zweem van parfum maken zo’n ontmoeting tot wereldklasse. Het zijn echter de smaken en de ermee samenhangende aroma’s die ons hier interesseren.

Hulpjes

Al vele duizenden jaren is de mensheid op zoek naar stoffen die je kunnen aantrekkelijker maken voor een partner.

Erotische kruiden

De mensheid blijft dan ook gebiologeerd door elk vermeend keukenhulpmiddeltje. Onderstaande kruiden hebben allemaal de reputatie gehad als liefdeshulpmiddel dienst te kunnen doen. Wetenschappelijk is er echter geen enkel bewijs voor. Het zijn echter ook overbekende keukenkruiden, waardoor je er naar hartelust zelf kan mee experimenteren.
- Bonenkruid, mocht in de Middeleeuwen niet aangeplant worden in kloostertuinen om de monniken niet op verkeerde gedachten te brengen. De Latijnse naam komt overigens van Satyrus of Sater, de liefdesgod, en in het Grieks betekent Saturion ‘met prikkelende werking op de geslachtsklieren.
- Rozemarijn, was in de oudheid het symbool van de liefdesgodin Aphrodite. Het was ook het belangrijkste ingrediënt in een hongaars drankje "Eau de la reine d’Hongrie", een liefdesdrankje dat vooral op het einde van de veertiende eeuw faam kreeg toen de oude konigin Elisabeth van Hongarije er in slaagde om de veel jongere koning van Polen voor zich te winnen.
- Tijm, zou iemands verlegenheid kunnen overwinnen. Tijm is in elk geval een goed tonicum dat versterkend en ook kalmerend werkt.
- Lavas, de vermeende kracht is af te lezen uit de vele volksnamen zoals Manskracht, Lovage, Liebstockel en Love parsley.

Erotische specerijen

Ook een aantal specerijen hebben de naam stimulerend te werken.
- Vanille is bovendien nog een van een orchidee afkomstige specerij en dat stimuleert al helemaal de fantasie.
- Kruidnagel, dat allerlei stimulerende stoffen bevat.
- Gember, dat stimulerend werkt op de spijsvertering.
- Kaneel dat enigszins stimulerend werkt.

Anti-afrodisiaca

Andere kruiden hebben dan weer een andere, soms omgekeerde werking.
- Karwij, werd vroeger in liefdesdranken vermengd omdat het de huwelijkstrouw zou bevorderen. Het blijkt bovendien de spijsvertering te helpen en het werkt tegen een overdadige lookadem.
- Kamfer werd tot een vijftigtal jaar geleden aan soldaten gegeven om hun lusten te bedwingen. Ook het Belgische leger heeft het lang in de koffie gemengd.
- Munt wordt vooral in Arabische landen beschouwd als een boodschap van liefde of vriendschap. "Bouquet de mento, l’amour vous tento", zo luidt een gezegde uit het Middellandse Zeegebied.
- Postelein, zou sexuele wensdromen verdrijven.
- Knoflook, heeft om begrijpelijke redenen, nl. zijn geur eerder een negatieve werking.
- Alcohol, dat in zeer geringe doses weliswaar enigszins relaxerend werkt, maar dodelijk is voor de prestaties.

Kandidaten

En dan zijn er de mogelijk veel dubieuzere middeltjes uit de supplementenindustrie.
- kava, een plant die mogelijk wel in aanmerking komt, maar eerder een opzwepende werking heeft en waar weinig wetenschappelijk materiaal over voorhanden is. In de landen van oorsprong, Afrika en Polynesië worden ook wel agressieve bijwerkingen gerapporteerd.
- Muira puama, Ptychopetalum olacoides, of Liriosma ovata. Ze komen allebei al sinds 1950 in de Brazilian Pharmacopoeia als afrodisiacum voor. De British Herbal Pharmacopoeia vermeldt Muira puama als middel tegen dysenterie en impotentie. En in Frankrijk is de plant geprobeerd op een tamelijk grote groep patiënten met erectiestoornissen en zou bij 85% enige verbetering veroorzaakt hebben. De studie heeft echter ook uitgewezen dat poeder of extracten niet werken. Alleen alcohol extractie schijnt effectief te zijn omdat de vele werkzame stoffen niet in water oplosbaar zijn. In die vorm is het echter in de supplementenhandel niet te vinden.
- Catuaba, Erythroxylum catuaba, een Zuidamerikaanse plant met stimulerende werking. Er is echter heel veel verwarring over welke soorten het precies zou gaan, wat de verkopers van "natuurlijke viagra" natuurlijk niet afremt.
- Damiana, Turnera diffusa of T. aphrodisiaca, een Zuidamerikaanse plant die reeds door de Maya’s gebruikt werd. Bij testen in Italië op ratten werd een verhoogde sexuele werking vastgesteld, voor impotente ratten deed het niks. Bij verder onderzoek werd een mogelijk interessante component voor diabetes patiënten en een mogelijk kalmerende werking gevonden. Er zijn ook twee US-patenten als vermageringsmiddel.
- Maca, een plant die veel verschillende sterolen en twee steroïden bevat. Er is echter weinig deugdelijk materiaal over mogelijke werking als afrodisiacum voorhanden.
- Clavo Huasca Tynanthus panurensis of T. fasciculatus, bevat tinantina, dat door middel van een alcohol extractie gewonnen moet worden om effectief te zijn. Alhoewel het breed aanvaard wordt als afrodisiacum door allerlei alternatieve genezers, is er nauwelijks wetenschappelijk materiaal voorhanden om die claim te staven, alhoewel er wel onderzoek gebeurd is.
- Yohimbine: is een alkaloïde afkomstig van de schors van de Coryanthe yohimbe, die onder medisch toezicht gebruikt wordt bij impotentie van psychische oorsprong. Het product veroorzaakt bloedvatuitzetting en bloeddrukverlaging en het prikkelt ook het centrale zenuwstelsel. Het is dus zeker geen middel waarmee je zelf moet beginnen experimenteren.
- Vitamine E, dat vooral bekendheid geniet als anti-oxydant dat hart- en vaatziekten zou kunnen voorkomen en preventief zou werken tegen kanker, wordt ook wel eens het vruchtbaarheidsvitamine genoemd.
- Testosteron, het mannelijk geslachtshormoon dat ondermeer de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken stuurt en ook de geslachtsdrift reguleert. Extra-toediening is echter alleen zinvol wanneer er een tekort is aan dit hormoon. Bij overmatige toediening kan het zelfs impotentie veroorzaken.
- Alkyl-Nitrieten of poppers worden in de seksindustrie gebruikt als stimulerend middel om een erectie aan te houden, maar ze veroorzaken ook felle hoofdpijn.

Niet geslaagd

Onderstaande stoffen komen uit de hypemolen van de supplementenleveranciers, maar zijn duidelijk geen afrodisiacum, alhoewel ze bv. wel een stimulerende of kalmerende werking kunnen hebben.
- Ginseng, een overhyped middeltje van de supplementenleveranciers, dat echter zeker enigszins stimulerend werkt.
- Cafeïne, alhoewel sommigen er misschien eerder zenuwachtig van worden.
- Guarana, een plantenextract dat caffeïne bevat, met dezelfde gevolgen.
- Echte aloë, Aloë vera, dat weliswaar een eersteklas huidverzorgend en wondhelend middel is, maar waar de supplementenindustrie een ware hype probeert rond te creëren en dat geen enkele andere claim kan waarmaken.

Snake oil

En er is ook nog steeds echte "snake oil" te koop. Dit zijn de middeltjes die geen enkel positief effect scoren en waavan de bijwerkingen mogelijk zo erg zijn dat je al een hele idioot moet zijn om ermee te experimenteren.

- Neushoornpoeder. Omdat de neushoorn gedurende uren kan coïteren, schrijven vooral de Chinezen, maar ook sommige Afrikanen aan zijn hoorn potentieverhogende eigenschappen toe. Met als gevolg dat de neushoorn een bedreigde diersoort is. Doordat het zo gegeerd is, is de kans groot dat als je ’t ergens kan kopen, iets heel anders is.
- De Amerikaanse zwarte beer, omdat de blaas van dit dier in Azië een gezocht afrodisiacum is. Het is illegaal en dus is de echtheid zeer betwijfelbaar.
- Spaanse Vlieg, cantharis, een stof afkomstig van gedroogde insecten die hevige huiduitslag veroorzaakt. Het wordt in de homeopethische geneeskunde ingezet ter bestrijding van urinewegeninfecties.
- Euphorbium, een stof die gewonnen wordt uit Wolfsmelk Euphorbia spp. en die sterk lijkt op cantharis en hevige huidprikkeling veroorzaakt. Het wordt in de homeopethische geneeskunde o.a. ingezet ter bestrijding van keelpijn.
- Strychnine dat in heel kleine dosis weliswaar een versterkend middel is en de zintuigen kan aanscherpen, maar in hogere dosis dodelijk giftig is.

Weliswaar een heleboel middeltjes, maar echt geen aanleiding om zelf te gaan experimenteren. Tenzij met de keukenkruiden en specerijen, natuurlijk. Die zijn vlot verkrijgbaar, onschuldig en bovendien lekker. Alle andere middeltjes mijd je beter. Ook al probeert de supplementenindustrie je ervan te overtuigen dat het "best wel eens zou kunnen werken"...

Dit artikel beantwoorden