Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Gierst [Panicum miliaceum]

Gierst [Panicum miliaceum]

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Gierst of millet is een zeer oude graansoort. De Kelten en de Romeinen kenden het al. Ook in de Middeleeuwen werd er veel gierst gegeten en er werd zelfs jenever van gedestilleerd. Maar die is al lang verdwenen. Ook Couscous werd vroeger van gierst gemaakt.

De kleine graankorrels lijken qua vorm en grootte op grof griesmeel. De gepelde korrel is lichtgeel.

De naam gierst wordt door sommigen ook gebruikt voor andere graansoorten met kleine korrel, zoals sorghum en zelfs teff, maar dat is eigenlijk gewoon fout want deze grassoorten hebben botanisch niks gemeen, buiten de grootte van de zaden.

Gierst bevat nogal wat meer onverteerbare stoffen (phytinezuur, oxaalzuur, kiezelzuur) dan andere graansoorten. Daarom wordt gierst altijd gepeld verkocht, want de meeste van deze stoffen zitten in de zemelen.

Het is ook een graansoort die zich wat minder leent tot het bakken van brood of gebak, ook doordat ze soms enigszins bitter kan smaken. Gierst wordt dan ook gekookt in ruim water en het kookwater wordt weggegooid. Het wordt ook veel gebruikt als vogelzaad, maar is voedingstechnisch ook voor de mens interessant.

Deze graansoort bevat geen gluten!

Dit artikel beantwoorden