Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Noten > Ginkgonoten [Ginkgo biloba]

Ginkgonoten [Ginkgo biloba]

donderdag 10 november 2011, door wim

Ginkgo biloba wordt ook wel Chinese tempelboom genoemd. Eén reden daarvoor is dat ze in thuisland China beschouwd worden als heilige bomen en veel aangeplant bij tempels. Een andere reden is dat men lang gedacht heeft dat deze boom in ’t wild niet groeide. De laatste tijd is deze lage boom echter aan een opmars toe, vooral door de supplementen industrie, die uit de Chinese volksgeneeskunde geleerd heeft dat er nogal wat geneeskundige eigenschappen schuilgaan in deze boom.

Er staan een klein aantal Ginkgo bomen in Vlaamse stadsparken, maar erg veel zie je ze niet, ook al zijn ze de laatste jaren bekender aan ’t worden. Er worden wel voornamelijk mannelijke bomen aangeplant, dus zal je de noten niet gauw in ’t park vinden. En ook in de handel zal je ze vermoedelijk alleen in Chinese winkels aantreffen. Ze zijn ook redelijk prijzig, want het oogsten is geen pretje.

De stads groendiensten vermijden het om vrouwelijke bomen, die de noten dragen, aan te planten omdat hun schijnvruchten stinken als de pest. Dat komt doordat de schil rond de noten boterzuur bevat. Bovendien is het sap ook nog bijtend. En de groendienst wil geen problemen met ouders waarvan de kinderen huilend thuisgekomen zijn omdat ze in ’t park nootjes geraapt hebben.

Ginkgo biloba {JPEG}

De noten, die ’t meeste op pistaches lijken, hebben niet veel smaak. In de Chinese keuken worden ze vaak geroosterd, wat de smaak een beetje versterkt. En dan smaken ze eerder naar kastanjes dan naar pistache, met een bitter bijsmaakje. In de handel zijn ze meestal gedroogd, maar je kan ze ook diepvries of in blik vinden.

Dit artikel beantwoorden