Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Ginseng [Panax ginseng]

Ginseng [Panax ginseng]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Ginseng is, vooral in Azië, een zeer gegeerd kruid. De wortelstok van deze plant zou zeer bijzondere eigenschappen hebben. Het geheel is echter gebaseerd op één Chinese legende. Doordat er echter een aantal Chinese keizers een rotsvast geloof hadden in deze legende, is de plant zeer beroemd en gegeerd geworden.

De naam Panax, afgeleid van het Griekse "panakeia", betekent zoveel als universeel geneesmiddel. Het Chinese woord "ginseng" komt van "jin-shen", wat zoveel betekent als "in het beeld van de mens". Dat maakt dat wortels die min of meer een menselijke vorm hebben, hun gewicht in goud waard zijn. Hoe ouder de wortel is, hoe beter en bij sommige Chinese kruidenwinkels kan je dan ook ginsengwortels kopen die 100 jaar oud zouden zijn. Je vindt in China dan ook duizendjarige eieren die hooguit zes maanden geleden gelegd zijn...

Ginseng wortel

Ginseng wortel doet de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau van je bloed dalen, maar of dat de hoge prijs rechtvaardigt is nog maar de vraag. Het zou ook goed zijn om stress te verwerken. In Azië vindt je dan ook ginseng tandpasta, limonade, thee, snoepjes, kauwgom en zelfs sigaretten.

Je kan het kopen in kristalvorm, extract, poeder of als volledige wortel. Wortel is natuurlijk het meest aan te raden, want van de poeders heb je het raden naar de kwaliteit. De wortel zou ook niet meer dan 10 jaar oud mogen zijn, want dan beginnen ze teveel hout en minder actieve stoffen te vertonen. De wortel bevat zetmeel en gom, hars, een heel klein beetje etherische olie en panaquilon. Panaquilon is een geelachtig kristal, dat wateroplosbaar is en als een geel poeder verkocht wordt. De actieve bestanddelen in Panax ginseng zijn ginsenosiden gedoopt. Ginsengosiden zijn triterpene saponienen.

Naast China is ook de USA een belangrijk producent van ginseng, alhoewel dat dan Amerikaanse ginseng is. In de USA wordt ginseng aanzien als een gewoon voedingsmiddel en niet als een geneeskrachtig kruid. Er is heel veel onderzoek voorhanden en nergens worden er in ginseng bijzondere stoffen teruggevonden. Erger is dat in heel wat stalen resten van insecticiden zoals hexachlorobenzeen teruggevonden worden. Deze residu’s zijn vaak erg kankerverwekkend. Daarom is in de praktijk de Amerikaanse ginseng, die onder veel betere omstandigheden gekweekt wordt, vaak een betere keuze. Er is ook Japanse ginseng, die vaak nog duurder is. De naam is echter nooit een indicatie voor de kwaliteit.

Ginseng is te mijden voor zwangere vrouwen.

Dit artikel beantwoorden