Homepagina > Je bent wat je eet > Natuurlijke voedingscomponenten > Gluten

Gluten

donderdag 22 december 2005, door wim

Gluten zijn eiwitten uit graan. Je vindt ze in tarwe, gerst, spelt, triticale, haver en rogge, maar ook in alle produkten die ervan gemaakt worden. Kamut, een relatief onbekende graansoort, blijft voorlopig ook op de lijst van glutenbevattende granen, omdat er nog maar weinig of geen research over gluten in deze graansoort voorhanden is.

Gluten zijn voedzame eiwitten, maar bij sommige mensen ontbreekt het eiwit dat voor de vertering ervan zorgt. Deze mensen lijden aan coeliakie of glutenintolerantie. Dit is een genetisch bepaalde aandoening. Mensen die glutenintolerant zijn moeten dan ook levenslang glutenvrij eten.

Coeliakie zorgt ervoor dat de dunne darm constant geïrriteerd is. Daardoor worden niet alleen de gluten niet verteerd, ook andere voedingsstoffen worden niet of te weinig opgenomen.

Deze aandoening is ook niet zo vaak voorkomend en niet zo makkelijk te herkennen. Daardoor lijden nogal wat glutenintoleranten aan "nevenaandoeningen", tot men doorkrijgt wat er eigenlijk aan de hand is. Ondervoeding, depressie en andere onduidelijke klachten duiken vaak eerst op. Vermits je ermee geboren wordt, ben je als baby al "een moeilijk geval" en wordt je later vaak volgestopt met antibiotica om de vele kwaaltjes die je lijkt te hebben, te bestrijden. Tot de dag dat je de werkelijke reden van je klachten ontdekt.

Dan wordt het leven heel even moeilijk. Uitvissen wat je wel en niet mag eten lijkt een horrorverhaal. Veel vers en zoveel mogelijk zelf koken is het antwoord. Tot je geleerd hebt wat kan en wat niet kan, zal het met vallen en opstaan gaan. Maar je wordt al snel terug gezond en dat is hetgeen waarnaar je moet uitkijken.

1 Bericht

  • Gluten Le 16 augustus 2010 à 16:58, door wim

    Hetty van den Broeck is als onderzoekster verbonden aan Plant Research International van Wageningen UR. Zij vergeleek de aanwezigheid van toxische gluteneiwitten in een aantal moderne en een aantal traditionele tarwerassen. Van den Broeck publiceerde over haar studie in het wetenschappelijk tijdschrift Theoretical and Applied Genetics.

    De toename van het aantal coeliakiepatiënten in de afgelopen 50 jaar is volgens Hetty deels toe te schrijven aan een toename van bepaalde gluteneiwitten in moderne tarwerassen.

    Tarweveredeling is wel niet de enige reden voor de toename van coeliakie, vermoedt Van den Broeck. De tarweconsumptie is ook toegenomen en er zijn betere methoden om de ziekte vast te stellen. De PRI-onderzoekster pleit voor gerichte veredeling om de hoeveelheid toxische gluten in broodtarwe naar beneden te brengen. Dat is tamelijk complex. Er zitten meer dan 50 verschillende Gliaa-eiwitten in een gemiddeld tarweras. Bovendien hebben deze eiwitten een belangrijke functie: ze maken het tarwedeeg luchtig en zijn noodzakelijk om het tarwedeeg te laten rijzen.

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden