Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Gouden slangenvaren [Phlebodium aureum]

Gouden slangenvaren [Phlebodium aureum]

dinsdag 9 juli 2013, door wim

Phlebodium aureum is een epifytische varen uit oostelijk Zuid-Amerika, de Bahamas, Puerto Rico en de Antillen. Het is de enige soort binnen het genus Polypodiaceae die ook noordelijker, tot in het zuiden van de USA voorkomt. Het is een een wortelvaren, met een goudkleurige, geschubde wortelstok van zo’n 8-15 mm dik, die de naam van de soort aangeeft. Ook als kamerplant kom je is hij populair, meestal onder de naam "blauwvaren" of "zilvervaren".

Als epifyt bewoont deze varen van nature andere bomen, meestal in het bladerdak van het oerwoud.

JPEG

Foto © Forrest & Kim Starr

Op dit moment is er nog geen goedkeuring van de EU commissie om deze plant in voeding of supplementen te gebruiken. Er is wel sinds 1982 een medisch geregistreerde Spaanse lijn van zonnecrémes onder de merknaam "Heliocare" op de markt, waar zover bekend geen bijwerkingen van gerapporteerd zijn.

Aftreksels van slangenvaren werden in centraal Amerika gebruikt voor van alles en nog wat, van asthma tot hartziekten. Polypodium vulgare, een andere vertegenwoordiger van de Polypodiaceae was in Europa tot aan de Renaissance hét middeltje tegen hoest en "maanziekte" (geestesziekten). De Maya’s gebruikten slangenvaren als een zuiveringsthee en dat gebruik is er tot vandaag in bv. Honduras.

Slangenvaren zou een "immunomodulator" bevatten die stabiliserend werkt op een overactief immuunsysteem. Dat zou kunnen helpen bij de behandeling van bv. psoriasis. Het zou ook ontstekingsremmend en verzachtend werken bij hoest. Wetenschappelijk word er echter de meeste aandacht besteed aan het tegen zonlicht beschermend effect voor de huid. En ook dat zou bepaalde psoriasis lijders wel eens kunnen helpen.

Deze "immunomodulator" zou echter ook verstorend werken op sommige medicatie voor hart patiënten. Met name de werking van digoxin wordt mogelijk beïnvloed.

Andere namen:
Golden polypody, Golden serpent fern, Gabbage palm fern (Engels), Calaguala (Spaans in Zuid-Amerika), Kalawalla, Samambia en Anapsos (Indiaanse namen).

Synoniemen:
Polypodium leucotomos, Polypodium aureum

Dit artikel beantwoorden