Homepagina > Recepten > Hoofdgerechten > Goulash

Goulash

woensdag 30 augustus 2006, door wim

Het woord goulash komt van "gulyas" (schaapherder) en heeft dus niks met het hier bekende vleesgerecht te maken. Goulash heet in het Hongaars porkolt en het lijkt veel meer op een vleessoep dan op Vlaamse stoverij.

Schaapherders sneden vroeger allerlei vlees in stukken, die ze kookten tot alle vocht weg was. Daarna droogden ze het vlees in de zon. Als de schaapherder onderweg honger kreeg, dan nam hij enkele stukken gedroogd vlees, voegde er water aan toe, kookte het met wat eventueel voorhanden was van wilde kruiden en hij kon smullen van zijn "goulash".

Dit recept oogt zo goed mogelijk bij het origineel te blijven. Het is dus ook maar een basisrecept en je kan hierop naar hartelust variaties verzinnen.

Ingrediënten


- 1 kg runds- of paardenstoofvlees
- 2 grote of 4 kleinere uien
- 1 rode chilipeper
- 2 blaadjes laurier
- 6 tenen look
- een klein blikje tomatenpuree
- een soeplepel paprikapoeder
- zwarte peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel olie
- boter
- 2 dl droge rode wijn
- 2 dl bruine fond


Voorbereiding

Pel de uien, de look en de peper en snij ze fijn. Kruid het vlees flink met peper en zout en de parikakpoeder. Laat het een halfuur rusten in de koelkast.


Bereiding

Bruin het vlees in kleine hoeveelheden in de helft van de boter met de olie.

Als alle vlees gebruind is en het vet van het aanbraden weggegooid, glaceer je de uien, de look en de chili in de rest van de boter, met de kruiden. Voeg het gebruinde vlees en de tomatenpureer erbij en laat nog enkele minuten op hoog vuur verderkleuren. Voeg dan de wijn en de warme fond toe en dek af.

Laat op een zeer laag vuur verder stoven tot het vlees gaar is. Dit duurt toch wel een uur en half minstens, langer als het taai vlees is. Jammer genoeg is veel stoofvlees een beetje te vers en te mals. Voeg indien nodig nog wat vocht in de vorm van fond en/of water toe. Het vlees mag nooit uitdrogen!

Laat afkoelen en een nacht trekken op een koele plaats. De volgende dag nog twintig minuten opwarmen en nastoven en het vlees hoort boterzacht te zijn.
Dit serveer je traditioneel met brood, gewone gekookte aardappelen, aardappelpuree, polenta of pasta. Voor frietjes vind ik het persoonlijk wat te zoetig en te waterig.

Dit artikel beantwoorden