Homepagina > Ingrediënten > Vis > Schaal- en schelpdieren > Grijze garnaal, Noordzeegarnaal [Crangon crangon]

Grijze garnaal, Noordzeegarnaal [Crangon crangon]

donderdag 6 mei 2004, door wim

De lekkerste garnaal volgens kenners en ik kan ze geen ongelijk geven. In tegenstelling tot vele andere garnalen, zijn grijze garnalen veel constanter en ook wel sterker van smaak. Ze zijn alleen uit de Noordzee afkomstig en de laatste jaren zo zeldzaam, dat ze bijna onbetaalbaar geworden zijn. Overbekend van de "Tomates-crevettes".

Garnalen zijn van nature donkergrijs tot bijna zwart. Pas nadat ze aan boord gekookt zijn, worden ze rood. Je koopt ze beter ongepeld, want alle gepelde garnalen worden rijkelijk met ascorbinezuur of een ander bewaarmiddel gedoopt.

Crangon crangon

Meestal zijn ze gepeld in de handel. Zelf pellen is natuurlijk beter, maar een geduldwerkje. Van de pellen kan je wel nog een uitstekende garnalenfond trekken.

3 Berichten

  • Grijze garnaal, Noordzeegarnaal [Crangon crangon] Le 15 november 2007 à 20:58, door wammeskeo

    Ook ongepelde garnalen worden aan boord na het koken "gepoeierd" d.w.z. met een mengsel van zout, citroenzuur en boorzuur gemengd (ong. 3 procent)
    Bovendien wordt aan het kooksel extra industriezout toegevoegd
    om de houdbaarheid te verlengen (z.g. "zoute"of export garnalen) Vroeger werden er ook z.g. "flauwe"garnalen gekookt (met weinig zout) Dit werden dan ook wel "pelgarnalen"genoemd.
    Tegenwoordig worden bijna alle garnalen met veel zout gekookt.

    Beantwoord dit bericht

    • Grijze garnaal, Noordzeegarnaal [Crangon crangon] Le 21 februari 2008 à 17:41, door gasho

      wammeskeo,

      ’k zou voor mijn eigen hachje spreken!!!!
      NIET alle vissers poeieren hun garnaal!
      Ik vind het ongelooflijk hoe iedereen de garnaal zo naar beneden durft te halen!
      Alle mensen, aan de vistrap in oostende krijg je iedere dag VERSE garnaal voor je neus geschoteld NIET gepoeierd en geen andere bewaarmiddelen! (tenminste als het weer het toelaat!!!)
      Daar (en alleen daar) vind je ook nog VERSE gepelde garnaal!!!
      Je komt gewoon vroeg en vraagt aan de dames of ze willen pellen voor je, ze doen het met plezier!!!
      Ik hoop dat ik iets rechtgezet heb van de OOSTENDSE gernoazen!!!!

      Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden