Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Vergeten kruiden > Groot kaasjeskruid [Malva sylvestris]

Groot kaasjeskruid [Malva sylvestris]

vrijdag 27 maart 2015, door wim

Het groot kaasjeskruid is een overlevende (jaarlijks in Noord-Afrika) plant uit de kaasjeskruid familie. Ze staat bekend om haar verzachtende werking, maar werd ook als groente gegeten. De roze bloemen hebben veel meeldraden en verschijnen van mei tot in september. Van de vruchtjes werd vroeger ook pap gemaakt, speciaal voor kinderen. Tegelijk wilde het bijgeloof dat je er luizen van kreeg.

Je vindt deze plant in het grootste deel van Europa, in warme bermen, langs wegren, hagen en muren. Hij is echter ook geliefd als tuinplant omdat het een plant is die bijen, hommels en vlinders aantrekt. Meer beapaald de distelvlinder en het kaasjeskruiddikkopje.

De jonge bladeren kunnen rauw gegeten worden. Ze zijn wel een klein beetje slijmerig, maar de smaak is aangenaam. Oudere bladeren kan je bereiden als spinazie. Gedroogde bladeren werden her en der wel eens als thee gebruikt.

Jonge scheuten van de plant hebben een nootachtige smaak en kunnen zo, rauw gegeten worden.

Groot kaasjeskruid

Ook de bloemen zijn eetbaar en lekker. Je kan ze aan slaatjes toevoegen of als versiering gebruiken.

Het nootje van groot kaasjeskruid

In de oudheid noemde men groot kaasjeskruid "Herba Omniumorbium" (kruid voor alle kwalen). Het verzacht dan ook vele kwaaltjes. Van verkoudheden tot darmklachten, over baarmoederkrampen en dysenterie. Deze plant is dan ook één van de vijf borst planten, samen met koningskaars (Verbascum thapsus), klaproos (Papaver rhoeas), klein hoefblad (Tussilago farfara) en rozenkransje (Antennaria dioica).

Groot kaasjeskruidt bevat etherische olie, tanninen, flavonoïden en anthocyanen, vooral in de bloemen. Hij bevat verder nog vitamine A (caroteen), vitamine B1, vitamine B2 en vitamine C. De bloemen leveren ook al lang een gele kleurstof, de rest van de plant een groene.

Andere namen:
Hemdeknoopjes, juvverrooske, kasekenskruid, kattekaasjes, kerkbloem, mastellekens, mastellekenskruid en pastellekens (volksnamen).
common mallow (English), Mauve des bois (Frans), Wilde Malve, Käslikraut, Hasenpappel, Hanfpappel, Johannispappel, Katzenkäse (Duits).

Dit artikel beantwoorden