Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Specerijen > Guargom, Guarpitmeel [Cyamopsis tetragonolobus]

Guargom, Guarpitmeel [Cyamopsis tetragonolobus]

zaterdag 15 mei 2004, door wim

Guargom of E412 is een natuurlijk bindmiddel (polysaccharide), gewonnen uit de guarstruik Cyamopsis tetragonolobus uit Pakistan en India.

Het is een natuurlijk dikkings- en glansmiddel, stabilisator en emulgator. Industrieel komt het meestal in de vorm van een gelei of een pasta, maar het bestaat ook in een microkristallijne vorm.

Guarpitmeel wordt gebruikt als vulmiddel zonder caloriën.

Guargom of E412 wordt in de voedingsindustrie gebruikt bij de aanmaak van snoepjes.

Het wordt in zeer veel producten toegepast, van fruityoghurtjes over chocomelk en gebak tot snoep en ijs, maar ook in light-salades, light-margarines, light-sauzen en andere kant-en-klaar-voeding. Het is toegelaten in biologische produkten.

Cyamopsis tetragonolobus {JPEG}

De plant bevat galactomannan, een complex koolhydraat in vezelvorm, met vezels die extreem lang zijn en daardoor de darmwand niet kunnen passeren.

Ze worden dan ook wel eens in vermageringspoeders gebruikt, want ze verlengen het gevoel van verzadiging na de maaltijd. Of het echt doet vermageren is twijfelachtig, want alles hangt af van de dosering:

In lage doses verlengt het de passagetijd in de darmen en de kans bestaat dat het dus ook de opname van andere voedingsstoffen vergroot. En het bevat een gel die affiniteit met vetten zoals triglyceriden en cholesterol vertoont en de uitscheiding ervan bevordert.

Bij hoge doses werkt dan weer het laxatief, versnelt de darmpassage en zou dus voor minder absorptie van vitaminen en andere voedingsstoffen in de darmen kunnen zorgen. Bij hoge concentraties kan het, net als andere niet verteerbare polysacchariden aanleiding geven tot winderigheid en een opgeblazen gevoel door fermentatie van de vezels door de darmflora.

Dit artikel beantwoorden