Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Guava [Psidium spp]

Guava [Psidium spp]

vrijdag 31 januari 2014, door wim

Deze ovale Zuidamerikaanse bes die tot 12 cm groot wordt, is in de handel meestal van twee soorten afkomstig: Psidium guineense (Appelguava) of P. guajava. Er zijn in totaal zo’n honderdtal soorten. Het zijn allemaal struiken tot boompjes en ze zijn niet altijd even makkelijk om uit mekaar te houden. Ze worden nu ook gekweekt in Azië, de Caribbean.

Psidium betekent "Granaatappel" in ’t latijn. Verwarrend is dat de Guava bes meestal dezelfde naam draagt.

Psidium guajava vrucht

De vrucht is niet erg zoet, eerder een beetje zurig en wordt dan ook in stoofpotjes en hartige schotels gebruikt. En in gedroogde, gepoederde vorm is het een populaire smaakmaker. Culinair is Psidium guajava het interessantst omdat hij het zachtste en zoetste vruchtvlees heeft en meestal ook het meeste sap. Het vruchtvlees is roomachtig tot rood van kleur. Ze worden rauw gegeten, vaak met een beetje zout en peper, wat cayenne poeder of één of andere masala. Er wordt jam, sap en nectar (gefermenteerd sap, "Pulque de Guava", Mexico) van gemaakt. Een zoetere variant is de aardbei guava.

Deze vrucht bevat vitamine C, pectine, calcium en fosfor. De bladeren zouden mogelijk een stof bevatten met anti-kanker eigenschappen.

Andere namen:
Guava della Guinea (Italiaans), Brasilian guava (Engels), Goyavier du Brésil (Frans), Stachelbeerguave (Duits), Araçá, araçáamarelo (Portugees), Guayaba ágria, guisaro (Spaans).

Deze guava is door de EU commissie goedgekeurd voor voeding.

Dit artikel beantwoorden