Homepagina > Recepten > Voorgerechten > Hartige bunya bunya notentaart

Hartige bunya bunya notentaart

zaterdag 29 oktober 2005, door wim

Bunya bunya noten zijn uit Australië afkomstig. Vroeger waren ze hier onbekend, maar sinds de "Australian Outback" hier een trend begint te worden, zijn ze af en toe in speciaalzaken te vinden. Bij gebrek aan bunya bunya noten, kan je eventueel ook cashewnoten nemen. Gebruik dan iets meer (ongeveer 300 g), want deze noten binden iets minder.

Ingrediënten


- 250g Bunya bunya noten
- 2 kleine uien
- 1 middelgrote wortel
- 2 kleine tomaten
- 3 stengels jonge prei
- een tiental roosjes broccoli
- 1 kleine bataat
- 100 g champignons
- 1 rood chilipepertje
- 1 grote teen look
- enkele takjes rozemarijn
- een snuif pimento
- een afgestreken theelepel komijnpoeder
- 80 g boter
- 500 ml room
- 1 ei
- 200g geraspte parmezaanse kaas
- zout en peper naar smaak


Voorbereiding

Kook de buny bunya noten in licht gezouten water ongeveer tien minuten. Verwijder de bolster indien nodig nog terwijl ze nat en warm zijn. Laat ze afkoelen en drogen aan de lucht. Als je cashews gebruikt, kan je dit overslaan, want cashews worden altijd zonder schaal verkocht. Dit doe je best een dag tevoren.

Maal de noten fijn met de foodprocessor of in de vijzel.

Laat in een pan wat boter smelten, doe de fijngehakte rozemarijn erin en voeg na een minuutje de gemalen noten toe en een scheut room. Flink kruiden met peper en zout. Laat terwijl je roert op een zeer zacht vuur binden tot een soort dik deeg. Laat afkoelen.

Maak de groenten schoon en snij ze heel fijn. Snij de tomaat in dunne plakjes.

Verwarm de oven voor op 200°C.


Bereiding

Doe de helft van de boter in een pan met een dikke bodem en stoof hierin de fijngesneden prei, broccoli en bataat aan. Laat enkele minuten bakken. Voeg de champignons toe en laat die op gemiddeld vuur ongeveer vijf minuten meepruttelen. Draai dan het vuur laag en laat nog een paar minuten garen onder deksel.

Haal ze uit de pot en doe in dezelfde pot de rest van de boter, de komijn, de wortel, de uien, de look en het pepertje. Laat de wortelen onder deksel op laag vuur een tiental minuten stoven.

Rol een dunne laag van het notenmengsel uit op een bebloemde plank en leg die in een beboterd bakblik. Leg hierop een dun laagje van het eerste groentenmengsel. Kruid met peper en zout. Leg terug een laagje deeg. Dan een laagje van het andere groentenmengsel en peper en zout. Herhaal dit nog een aantal keer, tot alles op is.

Meng een 50 ml room met het ei en klop los met een vork. Kruid met peper, zout en een snuif pimento. Giet dit mengsel over de quiche. Leg er schijfjes tomaat op en bestrooi met de geraspte kaas. Bak 45 minuten in de oven bij 200°C.


Dit artikel beantwoorden