Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Paddenstoelen > Gekweekte paddenstoelen > Hatake-shimeji [Lyophyllum decastes]

Hatake-shimeji [Lyophyllum decastes]

zondag 16 oktober 2011, door wim

Lyophyllum decastes of Lyophyllum aggretatum wordt af en toe in de handel aangeboden. Er is in Nederland beperkte kweek, maar in China worden ze al op grotere schaal gekweekt, vooral voor de Japanse markt. In België heb ik ze nog niet te koop gezien. Hier wordt ze wel eens bruine bundelridderzwam genoemd, maar dat is niet erg correct, want ze is geen directe verwant van de bundelridderzwammen (Tricholoma gambosum en Lepista nuda, bv.).

Het aroma is eerder zwak, de smaak aangenaam. In het Engels wordt deze zwam "gebakken kip paddenstoel" genoemd en dat zegt wel wat over de smaak. Je maakt ze klaar zoals gewone champignons.

JPEG

Dit is de vorm die in de handel aangeboden wordt. Soms zijn ze kleiner, in bundeltjes en bleker.

JPEG

En dit is de wilde vorm die het meeste voorkomt, vooral in Calfornië waar ze wel in ’t wild verzameld worden.

JPEG

Deze verschijningsvorm kan je in Europa aantreffen. In België heb ik ze nooit gezien, maar in bv. het Zwarte Woud vind je ze vrij frequent.

JPEG

Ook dit is een wilde verschijningsvorm.

JPEG

En deze zwam komt uit Mexico en is waarschijnlijk ook een Lyophyllum decastes.

Het is een soortnaam die waarschijnlijk herzien moet worden, want de verschijningsvormen van deze zwam zijn zeer verschillend. De kleur kan variëren van bijna wit over grijs tot donkerbruin. Sommige zijn gespikkeld, de meeste zijn effen. Sommige hebben een dikke en vlezige steel, andere groeien in bundeltjes zoals strozwammetjes. Wat wel constant is: de steel, sporen en plaatjes. De sporen zijn altijd zuiver wit, de plaatjes wit, maar vergelend met de ouderdom en de steel is wit tot heel lichtgrijs. Vaak groeien ze ook in bundels.

In het wild plukken is dus niet aan te raden. Je kan ze verwisselen met tientallen andere soorten, waarvan enkele tamelijk giftig en andere oneetbaar.

Deze zwam wordt momenteel bestudeerd omdat een extract ervan beschermt tegen de effecten van radioactieve straling.

Dit artikel beantwoorden