Homepagina > Je bent wat je eet > Micro fauna en flora > Darmflora > Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

dinsdag 14 november 2006, door wim

Helicobacter pylori is een gram-negatieve bacterie die leeft in het slijmvlies van de maag. Van nature komt H. pylori alleen voor in de maag van mensen en apen. Gemiddeld heeft de helft van alle mensen een infectie met H. pylori. Daarmee is het een van de meest voorkomende bacteriële infecties. In het westen is het percentage besmette mensen vrij laag, zo ’n 20%. In ontwikkelingslanden kan dat tot 90% oplopen.

Het is niet bekend hoe je besmet wordt. Men weet wel dat je de infectie meestal al oploopt als kind. Verder is de kans op het krijgen van {}H. pylori groter als de omstandigheden minder hygiënisch zijn.

In tegenstelling tot de darm leven er in een mensenmaag normaal gesproken geen bacteriën, omdat het er domweg te zuur is. De zuurgraad (pH) kan er onder de 2 dalen, wat voor de meeste bacteriën te laag is om te kunnen overleven. H. pylori is echter wel in staat om te overleven onder deze zure omstandigheden. Het gebrek aan competitie van andere micro-organismen om ruimte en voedingsstoffen maakt de maag een ideale omgeving voor H. pylori.

H. pylori leeft in een slijmlaag, die op de maagwand ligt. Deze mucuslaag is onder andere bedoeld om de maagwand te beschermen tegen maagzuur: hoe dichter bij de maagwandcellen, hoe neutraler de pH in deze mucuslaag is. H. pylori bevindt zich daarom voornamelijk dichtbij de maagwandcellen waar het door de mucuslaag beschermd wordt tegen het maagzuur. Om het zuur tegen te gaan, produceert deze bacterie ruime hoeveelheden van het enzym urease.

Deze bacterie veroorzaakt maagwandontsteking, maagzweren en uiteindelijk maagkanker. Maar blijkbaar niet bij iedereen. Vermoed wordt, dat ons eigen immuunsysteem hier een grote rol bij speelt. Het exacte mechanisme is echter onbekend.

Dit artikel beantwoorden