Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Vergeten groenten > Hennep [Cannabis sativa]

Hennep [Cannabis sativa]

zondag 9 februari 2014, door wim

Hennep is een eenjarige tweehuizige, die geteeld wordt voor de vezels, voor het maken van hennepolie en voor de zaden. Oorspronkelijk komt de plant uit centraal Azië, meer bepaald uit de Noordwest-Himalaya volgens sommige bronnen. Maar hennep wordt al duizenden jaren geteeld in heel Azië, Afrika en Europa. Het is samen met hop de hele groep Cannabinaceae.

De bladeren worden gegeten, maar ook hennepzaad is voedzaam en gezond voor mens en dier. De zaden kunnen vers gegeten worden, maar er wordt ook hennepmeel van gemaakt dat glutenvrij is en er worden scheuten uit gekweekt om rauw te eten. De mannelijke planten leveren dan weer de beste vezels voor touw en de vrouwelijke voor textiel.

Oude prentplaat van Cannabis sativa

Hennep bevat zo’n 80 cannabinoïden, waarvan cannabinol (niet te verwarren met tetra hydro cannabinol of THC), Cannabidiol en cannabinine (ook bekend als "Delphinidin 3-O-β-sambubioside chloride" of "Hibiscine") de belangrijkste zijn.

De EU heeft 46 variëteiten hennep met een laag THC gehalte goedgekeurd. Deze zijn vooral geschikt voor de vezel- en zaadproductie. Ze hebben minder dan 0.2% THC. De belangrijkste cannabinoïde in industriële hennep is cannabidiol (CBD) waarvan deze soorten 1 tot 5% bevatten.

Hennepzaden leveren 567 kcal per 100 g, bevatten 30 g proteïne, 10 g suikers, 45 g vet, 6 g vezels en maar 5 g water per 100 g. Hennep bevat ook vitamine A, B1, B2 en B3, C en E, ijzer, calcium en natrium. De proteïne in hennep zaden bevat alle 21 aminozuren, inclusief de 9 essentiële!

Andere namen:
Hemp (Engels), marijuana, cânhamo (Portugees), hamp (Deens), Hanf (Duits), chanvre (Frans), Marihuana (Spaans).

Hennep is goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden