Homepagina > Recepten > Video recepten > Hinamatsuri Chirashizushi ひな祭りのちらし寿司

Hinamatsuri Chirashizushi ひな祭りのちらし寿司

zondag 24 februari 2013, door wim

"Cooking with the dog" brengt "Hinamatsuri Chirashizushi". Het is een Japanas gerecht dat traditioneel bij sommige feestelijkheden geserveerd wordt. En dan vooral bij "meisjesdag", een feestdag die in Japan elk jaar op 3 maart gevierd wordt.

Het gerecht wordt lauwwarm geserveerd, met koude gemarineerde zalmkuit en ingelegde gember. Die kan je best in een potje in een Aziatische speciaalzaak met een Japanse afdeling kopen. Net als de verse lotuswortel, want ook die is niet makkelijk te vinden. Ook "Kinshi Tamago" kan je er kant-en-klaar vinden, maar dat is ook heel simpel zelf te maken. De rest van de ingrediënten overloop je best eens. Elke kok heeft soja saus in huis, maar misschien is de sake net op?

Ingrediënten

- 60 g wortel, in reepjes
- 100 g verse lotuswortel, in stukjes
- 2 grote gedroogde shitake paddenstoelen, geweekt in water
- 330 g gestoomde sushi rijst (zie onderaan)
- een paar soeplepels gemarineerde zalmkuit (Ikura Shoyuzuke)
- een toefje in zoete azijn opgelegde gember
- 60 g gefrituurde tofu, in reepjes
- 4 grote sperziebonen of peultjes, geblancheerd en in reepjes
- soja saus
- sake
- dashi fond (zie onderaan)
- suiker
- zout

Sushi rijst

De sushi rijst maak je door de rijst te stomen (180 g rijst, 180 ml kombu dashi fond en een scheutje sake. Het azijnmengsel dat nadien op de sushi rijst gaat, heet "awasezu". Je maakt het als volgt:

- 1,5 koffielepel rijstazijn
- 1 koffielepel suiker
- 1/3 koffielepel zout

Kinshi Tamago

"Kinshi Tamago" (Japanse omelet) heeft volgende ingrediënten:
- 2 eieren
- 1 koffielepel suiker
- een snuif zout

Kombu dashi

Bereiding van kombu dashi is eenvoudig. Je laat de kombu eerst drie uur weken in koud water en dat breng je aan de kook en dat laat je twintig minuutjes trekken. Daarna zeven door kaasdoek of een dubbel laagje keukenpapier.

Dit artikel beantwoorden