Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Homemade "kaviaar" pareltjes

Homemade "kaviaar" pareltjes

dinsdag 15 maart 2011, door wim

Naar aanleiding van de talloze soorten nepkaviaar die de laatste tijd aangeboden wordt, ben ik maar op zoek gegaan naar een doe-het-zelf recept. De imitatie is nl. eerder matig, maar vooral, veel te duur.

Je zal er wel even voor naar de drogist of apotheek moeten, want natrium alginaat en calcium chloride vind je waarschijnlijk niet in de plaatselijke supermarkt. In plaats van natrium alginaat zou je ook carrageen kunnen gebruiken, of xanthaangom, maar die zijn evenmin vlot te vinden in zuivere, koud oplosbare vorm. Maar niks belet je te experimenteren, ook met de grondstoffen.

Er is ook geen grens aan de creativiteit met dit procédé. Alles waar je een heldere bouillon of helder sap kan van maken is geschikt als smaakmaker. Zout, zoet, zuur, umami of bitter, alles is mogelijk. En als het sap of de bouillon niet helder is, kan je die filteren met een koffie filter, een neteldoek of door een heel fijne zeef gieten.

Natrium alginaat kan je ook wel eens in bio- of reform zaken vinden. En calcium chloride ook in zaken voor het zelf maken van kaas en bier. En moest je dat in de buurt hebben, ook de meeste firma’s die scheikundige stoffen verkopen aan labo’s en scholen hebben deze stoffen in hun assortiment, zij het wat duurder.

Ingrediënten

Voor de pareltjes zelf:

- 200 ml water
- 2 g natrium alginaat
- 2 soeplepels zoete soya saus (voor eenvoudige nep kaviaar) of een andere smaakmaker naar keuze.

Voor de fixatie oplossing:

- 250 ml water
- 2,5 g calcium chloride

Bereiding

Meng de 200 ml water met de smaakmaker. Voeg het natrium alginaat toe en roer tot de oplossing helder is. Laat een tiental minuten rusten en bereid ondertussen de tweede oplossing:

Roer de calcium chloride in de 250 ml water rond tot ze helemaal opgelost is.

Vul een grote injectiespuit (zonder naald) met de eerste oplossing, die met de smaak. Druppel beetje bij beetje in de tweede oplossing, die met het calcium chloride. Laat tien minuten staan, giet af in een zeef en spoel met koud water om het resterende calcium chloride te verwijderen.

Bij het maken van fruitparels (zeker van zuur fruit zoals citroen) kan het nodig zijn aan de eerste oplossing 0,5 g natrium citraat toe te voegen omdat anders het natrium alginaat niet goed werkt en al heel snel zijn bindkracht verliest. En dan heb je geen pareltjes, maar plasjes.

Have fun!

Dit artikel beantwoorden