Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Hondsroos, rozenbottel [Rosa spp]

Hondsroos, rozenbottel [Rosa spp]

donderdag 4 mei 2006, door wim

Vruchten van de inheemse hondsroos, Rosa canina, kunnen tot erg lekkere en aromatische confituur verwerkt worden, maar ze worden ook wel gegeten als ingelegd fruit. Er wordt ook siroop en rozenwater van gemaakt. Hondsroos is in Europa inheems en de meest verspreide wilde rozensoort. Je vindt ze makkelijk, soms in grote struiken in bossen en zelfs in parken.

Hondsroos

Ook andere rozensoorten, bv. Rosa rugosa, rimpelroos of Rosa villosa, de bottelroos, geven eetbare en lekkere vruchten. Je moet natuurlijk wel uitkijken als je rozenbottels van sierrozen plukt, want rozen worden dikwijls met erg giftige sproeistoffen behandeld. Bovendien zijn rozebottels van hybride sierrozen (meestal struiken met veel grote bloemen) helemaal niet geschikt voor menselijke consumptie. Ook naast de autoweg plukken is echt niet aan te raden! Pluk rozenbottels als ze volledig rijp, maar nog stevig zijn.

Rozenbottels

Je kan van gedroogde rozenbottels ook thee zetten en confituur maken. Het drogen moet wel snel gebeuren, anders gaan ze schimmelen of rotten. Rozenblaadjes werden vroeger ingesuikerd, soms nog aan de plant om desserst te versieren. Ook werden ze gebruikt om honing te parfumeren.

Rozenbottels hebben sterk geneeskrachtige eigenschappen en zouden goed zijn voor herstellenden door hun ongewoon hoog gehalte aan vitaminen. Ze stimuleren de spijsvertering en werken urineafdrijvend. Ze verhogen de weerstand tegen verkoudheden en verhogen de bloedproductie.

Rozenbottels bevatten 100 tot 1.000 mg warmtebestendige vitamine C per 100 g, provitamine A, vitamine B, P, K en E, 3 % tannine, 10 % pectine, appel- en citroenzuur, etherische olie, gom, flavonoïde glycosiden en mineralen (Mg, P, K, Ca en Fe).

Een basisrecept voor rozenbotteljam is noodzakelijk, want het is heel ander fruit dan waar je meestal confituur mee maakt. Het bevat veel minder water, maar ook minder pectine, waardoor de confituur vaak lopender is. Onderstaand recept is voor verse rozenbottels.

Ingrediënten

- 2 kg rijpe verse rozenbottels
- 1 kg geleisuiker

Voorbereiding

Maak jampotten en deksels schoon met heet sodawater. (1 soeplepel "bijtende" soda per liter water) Spoel ze daarna met kokend water en zet ze omgekeerd uit te druipen. Was de rozenbottels grondig.

Bereiding

Kook de rozenbottels met een bodempje water in 20 tot 30 minuten zacht. Zeef het mengsel in een andere pot.

Voeg dan de geleisuiker aan het sap toe en kook nog een vijftal minuutjes op. Schenk de hete jam direct in de schoongemaakte jampotten en sluit ze af.

3 Berichten

 • Hondsroos, rozenbottel [Rosa spp] Le 22 augustus 2011 à 23:16

  Hebben jullie al 2 kilo rozenbottels klaargemaakt in een ’bodempje’ water? De rozenbottels die ik pluk zijn daarvoor te droog en te melig. Wat dmoet ik dan doen?

  Beantwoord dit bericht

  • Hondsroos, rozenbottel [Rosa spp] Le 22 augustus 2011 à 23:37, door wim

   Ben je zeker dat je bottels van hondsroos hebt? Duinroos kan ook, moest je aan de kust wonen, maar veel gekweekte sierrozen leveren onbruikbare bottels.

   Beantwoord dit bericht

   • Hondsroos, rozenbottel [Rosa spp]/duinroos Le 25 oktober 2013 à 16:18, door Jeanette Ruijgrok

    Ik heb rozenbottels geplukt die langs de (auto)weg staan bij Petten NH vlakbij de Noordzeekkust, maar ben er niet zeker van of deze eetbaar zijn (wil er jam van maken). Of dat deze rozenstruiken met het een en ander gif zijn bespoten van de zomer.

    M.vr.gr. Jeanette

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden