Homepagina > Ingrediënten > Suiker en ander zoets > Honing

Honing

vrijdag 14 mei 2004, door wim

Honing is sinds oudsher zeer begeerd geweest. Wilde honing moest echter met andere bewoners van het bos, zoals de bruine beer, gedeeld worden. Al snel leerde de mens hoe men bijen kon houden en dus zelf honing produceren. Honing bederft ook bijna niet. Er is in ’t graf van een farao in Egypte honing aangetroffen. Toen archeologen die proefden, bleek die nog prima eetbaar te zijn, ondanks zijn leeftijd.

Honing als zoetstof is gezond, in tegenstelling tot geraffineerde suiker. Het combineert evengoed met hartige gerechten als met zoete. Je vindt het dus evengoed in gebak of ijs, als in een marinade voor kip of varkensvlees.

Er is nog steeds wilde honing te koop. Of deze zijn prijs waard is, moet je zelf beslissen, maar hou er rekening mee dat verreweg de meeste honing "halfwild" is. De imker verzorgt de bijen, maar de bijen bepalen nog steeds zelf waar ze de nectar gaan halen! Een goede honing naar je eigen smaak is dus veel belangrijker dan het etiket "wilde honing"!

Andere stoffen die de bijen produceren, zoals was, hebben geen culinaire toepassingen. Een zeer bijzonder bijproduct van de bijenteelt is propolis. De bijen maken hiermee in de winter hun korf winddicht. Ze halen het product van beukenbomen. Propolis heeft heel bijzondere eigenschappen en wordt o.a. in medische toepassingen gebruikt.

Honing van lindebloesem wordt algemeen als de beste ter wereld beschouwd. Je vindt deze honing dan ook terug in likeuren en zelfs in geneesmiddelen.

Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat honing besmet kan zijn, onder andere met botulisme. In sommige jaren is meer dan de helft van de wereldoogst besmet. Voor een gezonde volwassene is dit geen probleem, maar een baby hoor je geen honing te geven!

Honing bevat volgende stoffen:

gemiddeldeafwijking
Water17,2%13,4-22,9%
Fructose (vruchtensuiker)38,2%27,2-44,3%
Glucose (druivensuiker)31,3%22,0-40,7%
Sacharose (biet- of rietsuiker)1,3%0,2-7,6%
Maltose7,3%2,7-16,0%
Hogere suikers1,5%0,1-8,5%
Vrije zuren (als gluconzuur)0,43%0,13-0,92%
Totaal zuur (als gluconzuur)0,57%0,17-1,17%
Diastase (amylase)20,82,1-61,2
Stikstof0,04%0,0-0,13%
PH (zuurtegraad)3,913,42-6,10
As (mineralen)0,17%0,02-1,03
Stuifmeel (pollen)10.000-100.000per 10 g
Hydroxymethylfurfural(HMF)wettelijk max. 40of max. 80 mg/kg
Gehalte aan niet in water oplosbare stoffenmaximaal 0,1%
Plantenfenolen0,6 mg/kg50 mg/kg
cholinen0,02%0,3% (rozemarijnhoning)
vitaminentot 600 mg/kg vitamine C tijmhoning

Vooral het diastase getal is een indicatie voor de kwaliteit. Bij het oogsten ligt dit getal, dat het gehalte aan enzymen aangeeft, ergen tussen de twintig en de dertig. Door het verhitten bij de oogst, of bij onzorgvuldige opslag of transport, daalt dit getal. Eens het getal onder de acht zakt, mag het product officieel geen honing meer heten. het wordt dan "bakkershoning" genoemd.

Hydroxymethylfurfural daarentegen wordt juist bij het opwarmen gevormd. HMF komt ook in whisky en appelstroop voor. Hoe minder HMF erin zit, hoe beter.

Er is ook giftige honing. Honing uit een streek waar veel Rhododendron ponticum, Kalmia (USA), Coriara arborea (Nieuw-Zeeland) of Andromeda (Japan) voorkomt, kan dodelijk giftig zijn. Gebieden waar die planten veel voorkomen, zijn dan ook verboden voor imkers.

Een vrij nieuwe honing is Manukahoning. Deze komt als het goed is, alleen van de bloesems van de Manuka, of Nieuw-Zeelandse Theeboom. Deze honing zou een sterkere anti-bacteriële werking hebben dan de meeste andere honing soorten, omdat er naast biotine ook methylglyoxaal in zit, afkomstig van de theeboom. Manuka honing is ook zeer gewild, vooral in China. Het is dan ook een luxe product aan ’t worden en wordt zoveel nagemaakt dat er al een procedure voor het vaststellen van de echtheid is.

In Tibet wordt giftige honing geoogst op een spectaculaire manier.

Dit artikel beantwoorden