Homepagina > Recepten > Basisrecepten > Deeg > Honingdeeg

Honingdeeg

zondag 27 juni 2004, door wim

Dit koekje werd vroeger als een immens zwaar, dik gebak door verlefden aan hun aanstaande bruid geschonken tijdens de kermis. Het werd pas een week later, op zondag, door de verliefden samen met de familie van de bruid verorberd. Door de kruiden lijkt het een beetje op speculaas.

Ingrediënten


- 150 g honing
- 75 g donkerbruine suiker
- 250 g tarwebloem
- één vierde muskaatnoot, vers geraspt
- één pijp kaneel, gemalen
- 4 kruidnagels, gemalen
- 50 g gesnipperde sinaasappelschil
- mespunt bakpoeder
- boter


Voorbereiding

Rasp de muskaatnoot en maak de kruidnagel en de kaneel fijn in de mortier of in een koffiemolen of foodprocessor. Meng de bloem, het bakpoeder en de kruiden grondig. Haal met een dunschiller wat schil van een sinaasappel en krab het wit er grondig af. Snipper zo fijn mogelijk.


Bereiding

Doe de honing en de suiker in een ruime pot met dikke bodem. Laat doorkoken tot de suiker opgelost is. Laat even afkoelen, maar niet te lang, want dan wordt het onwerkbaar stijf.

Doe de bloem bij de honing en kneed ze goed door. Vroeger deed men dit op een houten plank met een zware metalen deegrol. Het is hoe dan ook zwaar werk. Je kan dit eventueel in de foodprocessor doen, maar blijf erbij, want anders zou je met een verbrande motor kunnen uitkomen.

Meng de sinaasappelsnippers erdoor. Laat helemaal afkoelen.

Rol zeer dun uit, maak er ronde koekjes van en bak die op een ingevette bakplaat 15 minuten in een oven van 180 graden celsius.

Dit artikel beantwoorden