Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Hoodia cactus [Hoodia gordonii]

Hoodia cactus [Hoodia gordonii]

dinsdag 18 februari 2014, door wim

De Hoodia cactus stamt uit de maagdenpalm familie. Er zijn zo’n twintig soorten. De rode, paarse tot bruine platte bloemen zijn ongewoon van vorm en stinken naar rottend vlees. Daarmee lokken ze vliegen die zorgen voor de bestuiving.

De hele familie is trouwens opmerkelijk gediversifieerd: de enorme rijkdom aan vormen van deze planten moet alleen onderdoen voor het enorme verspreidingsgebied. De meeste vertegenwoordigers van deze familie zijn dan ook gewaardeerde kamerplanten zoals stephanotis of het lantaarnplantje (Ceropegia). En de meeste bevatten interessante stoffen vanuit medisch oogpunt.

Deze plant heeft gekende medicinale toepassingen, voornamelijk als ontsmetting bij ontstoken wonden en als hulp bij indigestie.

Hoodia gordonii

Deze cactus is echter vooral bekend als afslankmiddel. En dat komt omdat de oorspronkelijke bewoners van de Namibische woestijn de plant gebruikten om het honger gevoel te onderdrukken bij lange tochten door de woestijn. De Zuidafrikaanse wetenschapsraad vond de stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn en doopte die ’P57". De rechten hierop werden verkocht aan Pfizer in 2002. Pfizer besloot echter het middel niet op de markt te brengen, wegens mogelijke bijwerkingen op de lever.

Wetenschappelijk staat vast dat P57 de aanmaak van maagzuur sterk vermindert. Dat dit echter doet vermageren, is nooit aangetoond. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de hype rond hoodia z’n reputatie verknoeid heeft. Er wordt nauwelijks nog research naar gedaan, mede door het feit dat Pfizer de rechten erop bezit.

En wat te koop is overal als hoodia, is meer dan waarschijnlijk een andere plant. De soort is immers vrij zeldzaam, streng beschermd en wordt ook actief beschermd door de plaatselijke bevolking. Ze zo maar even gaan plukken zit er echt niet in. En dat is nog een meevaller, want het hele Hoodia geslacht is met uitsterven bedreigd.

Bovendien is de hele handel dan ook nog illegaal. Zowat overal is deze plant verboden, zowel in de USA als in de EU en dat niet alleen als voeding, maar ook als voedingsadditief, als afslankmiddel dus.

Dit artikel beantwoorden