Homepagina > Ingrediënten > Vis > Zeevis > Horsmakreel [Trachurus trachurus]

Horsmakreel [Trachurus trachurus]

maandag 3 mei 2004, door wim

Een lekkere vis, die meestal in zijn geheel verkocht wordt en erg op de makreel lijkt. Horsmakreel is ook vette vis, die echter alleen geschikt is om te roosteren of te bakken en dan nog buitenshuis, want hij verspreidt bij het bakken een verschrikkelijke geur. Dat is dan ook de reden waarom deze vis zo goedkoop is. Alleen zie je ’m in de Vlaamse vishandel bijna nooit. De Marokkaanse visboer heeft ’m soms wel.

Trachurus trachurus

De Nieuw-Zeelandse "Jack mackeral" of "Horse mackeral" komt hier ook wel eens als horsmakreel in de handel. Het gaat om Trachurus declivis, T. novaezelandiae, en de Peruviaanse T. symmetricus murphyi. Deze soorten worden in hun thuislanden echter al als bedreigd aanzien!

2 Berichten

 • Horsmakreel [Trachurus trachurus] Le 19 november 2010 à 22:15

  Hoe komt u erbij, hors makreel lijkt helemaal niet op makreel, het behoort niet eens tot dezelfde specie! De japanse keuken kent hors makreel als AJI. Een visje dat o.a. bij de ochtend dis wordt gegeten.Hors makreel, evenals makreel, wordt over de hele wereld gevangen, het is een pelagische soort. Noord Europeanen vinden het een graterig visje, vandaar de desinteresse.

  Beantwoord dit bericht

  • Horsmakreel [Trachurus trachurus] Le 19 november 2010 à 23:02

   Aji is Trachurus Japonicus. Een lokale soort van dezelfde familie.

   Trachurus trachurus is Atlantische Horsmakreel. Deze is ook gekend onder heel wat andere namen. Met een maximum lengte van 70 cm zou ik ze ook geen visje noemen.

   Beide zijn makreel achtigen. Dat ze pelagisch zijn, heeft er verder niks mee te maken.

   Bovendien betekent "Aji" een hoop dingen. Ook tonijnvlokken worden Aji genoemd (Aji no moto). Er is ook een Japanse peper die Aji genoemd wordt. Horsmakreel is trouwens アジ (Aji). Dat is een veel voorkomende vergissing als Japans fonetisch weergegeven wordt. De intonatie gaat dan verloren.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden