Homepagina > Ingrediënten > Vlees > Varkensvlees > Husum, Duits roodbont protestvarken

Husum, Duits roodbont protestvarken

maandag 7 december 2009, door wim

De Husum heet officieel het Duitse roodbonte protestvarken. Niet dat dat iets zegt over het karakter van het dier, het heeft te maken met de situatie van de Deense minderheid in Duitsland eind negentiende, begin twintigste eeuw. Het was die Deenssprekende Duitse Friezen toen verboden de Deense vlag te hijsen. En uit protest hebben ze in een relatief korte tijd een varken gekweekt waarvan de tekening lijkt op de Deense nationale vlag. Alle varkens van deze soort hebben rood haar en één witte streep in ’t midden...

Het ras werd pas erkend in 1954 en al in 1968 werd het als verdwenen beschouwd. Tot in 1984 een aantal enthousiaste kwekers er terug mee op de proppen kwamen. Er werd toen meteen een vereniging opgericht, de "Interessengemeinschaft Rotbuntes Husumer Schwein". Toch zijn er wereldwijd nog steeds niet meer dan 200 varkens van deze soort te vinden.

Husum zeug met biggen {JPEG}

Het is een varken met een slachtgewicht tot 300 kg dat ook nog eens zeer goed tegen wisselende temperaturen en slecht weer kan. Het ras is ook goed bestendig tegen ziekte en dus ideaal voor kweek met vrije uitloop. De jonge varkens kunnen zelfs probleemloos bij de rest van de dieren blijven, want ze zijn helemaal niet agressief.

Ze zouden ook in België gekweekt worden, maar blijkbaar maakt de kweker er heel weinig publiciteit rond. Ik heb ’m in ieder geval niet teruggevonden.

Het vlees is heel mooi gemarmerd en van uitstekende kwaliteit. Het is ook al hier en daar, vooral via bio winkels te koop. Maar ook die beseffen blijkbaar niet wat ze verkopen, want het gaat er steevast voor gewoon varkenvlees over de toonbank.

Dit artikel beantwoorden