Homepagina > Ingrediënten > Korstmossen > IJslands mos [Cetraria islandica]

IJslands mos [Cetraria islandica]

donderdag 14 maart 2013, door wim

Zoals alle korstmossen, is Cetraria islandica een symbiose tussen een zwam en algen. De thallus van de zwam bestaat uit vezels (hyphae), die water vast houden voor de algen en de algen produceren mee voeding voor de zwam. De meeste korstmossen zijn eerder plat en vormen een korst op stenen, maar IJsland’s mos is een struikvormend korstmos (hoogte zo’n 10 cm), dat voorkomt in IJsland, Noord-Europa, Groenland en Spitsbergen en in Duitse bergbossen. Het groeit liefst in venen en bossen, op rotsen en boomstronken.

Vroeger werd deze symbioot gebruikt als hoeststillend en verzachtend middel bij aandoeningen van de luchtwegen. De bitterstoffen zouden helpen tegen braken. En de antibiotische werking werd gebruikt bij de behandeling van huiduitslag, wonden en zweren.

Dit korstmos werd gebruikt in brood, bloedworst en er werd soep en pap (graspap in ’t IJslands "grasalím") van gemaakt. Korstmossen werden mogelijk ooit zelfs gebruikt in plaats van zetmeel in sommige chocolade recepten. Brood van roggemeel, verrijkt met korstmos, is zeer lang houdbaar door de natuurlijke polysachariden in het korstmos.

Er werd ook een kleurstof uit gewonnen. 

Cetraria islandica {JPEG}

Cetraria islandica wordt wel eens verward met rendiermos (Cladina spp), vooral in de plantenhandel, waar men rendiermos gebruikt als decoratief element in bloemstukken, maar het vaak IJsland’s mos noemt.

De voornaamste actieve stoffen zijn: 40 tot 60% polysachariden (lichenine, isolichenine) en de bitterstoffen: 2 tot 3% fumaarprotocetraarzuur, usninezuur en andere licheenzuren. Usinezuur heeft antibiotische eigenschappen.Verder bevat dit korstmos vitamine A, vitamine B en jodium.

Andere namen:

Iceland Moss (Engels), Lichen d´Islande (Frans), Líchen da Islândia (Portugees), Isländisch Moos (Duits), Liquen de Islandia (Spaans).

Dit product is door de EU alleen goedgekeurd voor gebruik in voedingssupplementen.

Dit artikel beantwoorden