Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Waterplanten > Zeewieren > Iers mos, carrageen [Chondrus crispus]

Iers mos, carrageen [Chondrus crispus]

dinsdag 7 april 2009, door wim

Deze alg uit de Gigartinaceae of Rhodophyta familie wordt tot 20 cm lang en is van geelgroen over rood tot paars van kleur. Je vindt ’m langs bijna alle rotskusten van de Atlantische oceaan. Hij kan niet gekweekt worden en wordt dus in het wild verzameld. In de handel vind je dus voornamelijk gedroogde algen, in poeder- of vlokvorm.

Uit Iers mos kan E 407, carrageen gewonnen worden. Dat is een quasi calorieloos dikkingsmiddel.

Deze plant bestaat voor ongeveer 55% uit carrageen, agar en alginaten. Verder bevat hij nog zo’n 10% eiwitten, 1 tot 2% vetten en 15% mineralen (Ca, Cl, K, Na, P, Mg, Fe). Ook bevat deze plant vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12, vitamine E en vitamine K. Het vezelgehalte ligt tussen 3 en 9%. Dat is een unieke samenstelling, zelfs voor een alg.

In Schotland maakt men er een pudding mee, An Cairgean, met whisky, kaneel, vanille, melk en suiker.

In Jamaïca maakt men een dik vloeibare drank mee, die de naam heeft een afrodisiacum voor mannen te zijn. Hiervoor kookt men het zeewier om de carrageen vrij te maken ongeveer een uur. Daarna wordt het op smaak gebracht met vanille of aardbeien. Dan wordt er gesuikerde, gecondenseerde melk en rum aan toegevoegd. Tenslotte wordt het gekoeld geserveerd. Vermoedelijk zijn er ook nog andere dingen bij betrokken zoals een snuifje nootmuskaat, maar iedere kok schijnt z’n eigen geheim recept te hebben. Eén bron vermeldt Arabische gom en vislijm als ingrediënten.

Je kan het echter ook klaarmaken als groente. Door het hoge mineralen gehalte heeft het een heel eigen zilte smaak.

Medicinaal is het zeker een mild laxatief. Het zou ook helpen bij long-, blaas- en nieraandoeningen.

En, last, but not least, iers mos zou geluk brengen.

Dit artikel beantwoorden