Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Bewaarmiddelen > Fungicides > Imazalil

Imazalil

woensdag 31 maart 2004, door wim

Imazalil is één van die bewaarmiddelen waarvoor geen E-classificatie vereist is. Het wordt gebruikt als schimmelwerend middel en wordt samengesteld uit vinylacetaat en E160b, bixine of anatto. Het wordt ook in de landbouw ingezet om zaaigoed te beschermen tegen schimmels.

Imazalil is licht giftig en wordt er van verdacht mogelijk kankerverwekkend te zijn. Volgens het wetenschappelijk comité van de EU is imazalil veilig voor toepassing op kaaskorsten. Het wordt echter ook op fruit gebruikt, maar mag geen meetbaar residu achterlaten op het moment van de oogst. Het is wel irriterend voor ogen en huid en is bedoeld als stopper van de embryovorming. Het heeft dus ook op onze voortplanting een negatief effect.

Residu’s, hoger dan de toegelaten 5 mg/kg worden regelmatig aangetroffen op de schil van citrusvruchten en nectarines. Erger is dat ook een deel ervan in de vruchten zelf doordingt.

13 Berichten

 • Imazalil Le 4 november 2010 à 15:05, door Spider

  Dit vindt ik verontrustend ,heb net mandarijnen gekocht met deze informatie op het etiket
  Zal ik ze nu maar in de groene container gooien !!!!!!!
  Of moet ik ons er gewoon aan wagen ,ben hier niet blij mee ,en kijk een volgende keer wel beter uit wat ik koop

  Beantwoord dit bericht

  • Imazalil Le 21 februari 2015 à 15:09, door boby

   Hoe eco onverantwoord het ook klinkt met Imazalil besmet voedsel niet in de groene maar in de zwarte kliko gooien het gif dient te worden verbrand en niet via de gemeentelijke composthoop in het watermilieu te belanden!!!

   lees de labels van uw aankopen in de winkel u heeft de daders nu al financieel gesteund vooral anbiedingen groente en fruit zijn meestal helaas niet goed voor uw gezondheid.

   Beantwoord dit bericht

 • Imazalil Le 9 november 2010 à 18:12, door neldehoog@gmail.com

  Het is vrij wel onmogelijk producten te kopen, waar niet mee geknoeid is, ikbedoel,iets met eeeb conserveer en/of bestrijdings middel, ik weet zekwer dat ik die mandarijnen niet meer zal kopen.

  Beantwoord dit bericht

 • Imazalil Le 15 november 2010 à 16:21, door pieter

  Was bij het maken van citroen- en/of sinaasappelrasp eerst de schil

  Op citrusvruchten worden schimmelwerende middelen gebruikt. Daarvan kunnen nog wat resten op de schil voorkomen. Bij het gebruik van citroen- en/of sinaasappelrasp is er geen gevaar voor de gezondheid als de schil goed is gewassen.

  Beantwoord dit bericht

  • Imazalil Le 19 februari 2012 à 14:13, door Lucien

   Imazalil zit ook op Spaanse grapefruits die ik vandaag heb gegeten. Zag daarna pas dat het er op zit. Volgens bronnen op internet is Hinokitiol minder schadelijk dan Imazalil. Waarom dan het laatste wordt gebruikt vraag ik me af. Zal wel goedkoper zijn en daar draait toch alles om. Zal eens kijken wat er op grapefruits uit Florida zit. Die heb ik altijd. Amerikaanse wetgeving is meestal erg streng, vooral omdat daar heel veel citrusfruit wordt gegeten en verwerkt in sappen e.d.
   Vervelend dat je overal op moet letten om niet te worden vergiftigd door onze producenten.

   Beantwoord dit bericht

 • Imazalil Le 9 oktober 2012 à 18:51, door De jong

  Ik kom in veel supermarkten, van AH tot Aldi. Vandaag Aldi en wilde citroenen kopen. Daar stond een naam van een chemisch iets... gecheckt met het boekje watzit er in uw eten, en... giftig.. echt niet eten.. er was nog een chemisch iets naast de streep, en dat was dus dit. In dat boekje van Corinne Couget oid (heb t in de tas en zit op de bank nu) stond dit niet vermeld... Op hun sinaasappelen was ook Imazalil....

  Het is niet te geloven... ik denk, dat waaar is wat iemand hier schreef, dat het in de vrucht dringt..

  heb nu maar kiwi gekocht, daar stond niets bijzonders op het etiket. Idem pruimen.

  De E nrs ellende gaat onze maatschappij heeeeel veel geld KOSTEN, door minimale besparingsvoordelen. want gezondheidszorgkosten zullen mega stijgen.

  Ik eet liever een sinaasappeltje oid, dat er niet perfect uitziet maar zonder Enrs.

  Beantwoord dit bericht

  • Imazalil Le 9 oktober 2012 à 20:07, door wim

   Citrus vruchten kunnen niet zonder fungicides. Ze geraken gewoon hier niet op de markt. Sporen van schimmels zijn overal en citrusvruchten beschimmelen binnen de 48 uur.

   Er was enkele jaren geleden een poging om bio citrus vruchten te verkopen, individueel verpakt in plastic zakjes. Maar net de consument die in bio geïnteresseerd is, is niet voor plastic zakjes. Deze methode is dus vrij snel afgevoerd.

   Het is mogelijk meer resistente rassen te ontwikkelen. Maar er zijn veel meer schimmels dan soorten sinaasappelen. En een multi-resistente soort ontwikkelen kost een pak geld. En daar wringt het schoentje: citrus vruchten zijn abnormaal goedkoop. Er is dus niks aan te verdienen én het is misschien gewoon niet mogelijk.

   Imazalil is eigenlijk ook maar een kleine bedreiging voor mensen met overgevoeligheid voor antibiotica. En het wordt pas gevaarlijk als de citrus kweker er ook nog eens te kwistig mee omspringt. En, vooral, imazalil is vooral giftig voor in het water levende organismen.

   Als je de schil wil gebruiken, is flink schrobben met warm water sowieso nodig voor citrus vruchten, want meestal krijgen ze ook een waslaagje als bescherming. Met bv. E914, E903 of E912.

   En in plaats van controles door het FAVV (het Federaal Voedsel Agentschap), valt imazalil, thiobendazol etc. sinds dec. 2011 onder landbouw omdat het aanzien wordt als gewas bescherming en niet meer als voedingsadditief. Het wordt dus binnen de EU gecontroleerd in het land van oorsprong. Tot een consumenten organisatie nog eens gaat meten?

   Beantwoord dit bericht

 • Imazalil Le 20 februari 2013 à 22:12, door Frank Zomers

  Ik denk dat ik er gevoelig voor ben: Een aantal jaren geleden had ik er ook last van en vorige week 10 mandarijenen gegeten in 3 dagen, waarna ik raar gevoel en lichte kleur op mijn tong kreeg. Ook heb ik het idee dat hierdoor wat water vasthoudt. (nieren ? )
  Zal wel weer over gaan, maar ik kijk voortaan beter op de verpakking.
  Frank Zomers
  Nederland
  Geveol van watervasthouden: enkels en "dikke"vingers, heb ik ook bij gebruik van bestrijdingsmiddelen.

  Beantwoord dit bericht

 • Imazalil Le 26 februari 2014 à 15:23, door cristina

  Net mandarijnen bij AH gekocht: op het etiket aan de voorkant staat het "Gezonde keuze" logo en op de achterkant, heel klein gedrukt: "Behandeld met imazalil".....HOEZO GEZONDE KEUZE....
  Allemaal leugenaars voor God GELD!!!!!!!!!!!!!

  Beantwoord dit bericht

  • Imazalil Le 26 februari 2014 à 17:58, door wim

   Zolang je de schil niet opeet, is het toch een gezonde keuze?

   Of er in de mandarijntjes zelf imazalil zit, weet je niet. Het gebeurt, maar niet dagelijks. Leven is een risico. Je loopt ook dagelijks in de uitlaatgassen van auto’s. En daar maalt niemand om, blijkbaar. Die zijn zeker even erg, statistisch zelfs erger.

   Beantwoord dit bericht

   • Imazalil Le 11 april 2014 à 14:05, door Anneke

    Het is een grote optelsom aan giftige stoffen waar je dagelijks aan bloot gesteld wordt. Het is bijna een onmogelijke zaak om gifvrij door het leven te gaan. Maar veel kan je er wel IETS aan doen, door ervan bewust te worden en hierin bewuste keuzes te maken: bijv koop gifvrije kleding, koop voedsel vers en niet in plastic verpakkingen of warme/koude dranken in een plastic bekertjes etc etc etc. Vul zelf maar aan. Het zit vaak al in de kleine dingen......

    Beantwoord dit bericht

 • Imazalil Le 16 augustus 2015 à 09:39, door Lucia

  Inmiddels is het 2015, ik was altijd al voorzichtig met sinaasappels niet al te dicht op de schil uitpersen, mandarijnen eten we al jaren niet meer vanwege dat het een kleine vrucht is en er dus relatief meer gif in zit.
  Ik doe af en toe een citroensapkuur om te ontgiften (!) maar let nu beter op welke citroenen ik neem en was m’n handen ook goed na het sap persen.

  De laatste 2 jaar kweek ik zelf gerstegras en tarwegras om sap van te persen, het sap is goed voor héél veel dingen en werkt ook preventief tegen allerlei ziektes.
  De chlorofyl in dit sap bindt zware metalen, pcb’s, dioxines én residuen van pesticiden..., en het bevordert de uitscheiding van deze giften.

  Om het sap te maken heb je een slowjuicer nodig en die zijn duur, ik heb daarom voor een handslowjuicer gekozen die was ongeveer 130€ best nog veel als je krap bij kas zit maar verder dus geen stroomverbruik en hij werkt prima, biologisch graan is ook betaalbaar verder kweek ik vaak kiemgroentes en hou het bij een bioappeltje voor alle verse vitamines, ik heb het behoorlijk gehad met fruit dat nergens naar smaakt omdat het te vroeg wordt geoogst en ook nog eens giftig is.

  Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden