Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Industriële vetten zijn gevaarlijk

Industriële vetten zijn gevaarlijk

maandag 14 mei 2018, door wim

Wat ik al jaren verkondig, namelijk dat niet vet gevaarlijk is, maar wel de door de industrie gemaakte transvetten, is eindelijk door de wereld gezondheidsorganisatie bevestigd.

Het programma van de WHO dat beoogt de transvetzuren in ons dieet te bannen, is REPLACE gedoopt.

De WHO schat dat jaarlijks wereldwijd een half miljoen mensen sterven door het industriële transvetzuren. Het REPLACE programma moet leiden tot een bewustwording en de WHO roept alle overheden op om ermee te beginnen.

REPLACE staat voor

- REview: Bestudeer wat er aanwezig is het dieet van de bevolking en welke maatregelen nodig zijn.

- Promote: Licht de bevolking in over de gevaren van transvetzuren. Vervang ze door gezonde vetten.

- Legislate: Zorg ervoor dat wetgeving aangepast of aangevuld wordt om gebruik van industriële transvetzuren terug te dringen.

- Assess and monitor: Meet en evalueer de aanwezige transvetzuren in de voeding, maar ook de evolutie naar een gezonder dieet, zodat je weet welke maatregelen werken.

- Create awareness: Zorg er voor dat niet alleen voedingsspecialisten en dokters op de hoogte zijn, maar dat het voor iedereen duidelijk wordt dat industriële transvetzuren dodelijk zijn.

- Enforce: Zorg ervoor dat diegenen die de regels blijven overtreden, gestraft worden.

Een aantal landen is al langer de strijd aangegegaan. In Denemarken bv. gelden strenge regels die ervoor zorgden dat de hoeveelheid industriële vetten in de voeding sterk gedaald zijn. Bepaalde hart- en vaatziekten zijn nog sterker gedaald dan de vetzuren. Dit toont aan dat hele kleine hoeveelheden niet persé schadelijk zijn voor iedereen, maar ook dat het gebruik ervan niet nodig is. En het heeft voeding ook niet duurder gemaakt, of minder smakelijk.

Wat zijn deze vetzuren? De grote massa komt van margarines, eenvoudig uitgedrukt. Het is dan ook hemeltergend dat een Vlaams ziekenfonds zo gek is margarine terug te betalen als geneesmiddel. Margarines worden gemaakt door natuurlijke, gezonde olie te hydrogenerenof harden, waardoor ze vast worden. Het enige doel van dat proces was, ze op boter te laten lijken.

Ook dierlijke vetten bevatten transvetzuren. Maar deze blijken veel minder ongezond dan de industrieel aangemaakte. Tenzij je alle dagen frieten eet die in dierlijk vet gebakken worden, is het gezondheidsrisico dus klein. En waar vind je nog frieten in dierlijk vet gebakken?

Jammer genoeg worden onze frieten overal in industrieel palmvet gebakken. En je kan het al raden, dat is ongezonder dan rundsvet omdat het behandeld is. De typische palmsmaak moet er immers uit, volgens de industrie. Die moet er eigenlijk alleen uit als je het bijzonder goedkope palmvet aan frituren wil slijten.

Helemaal ergerlijk wordt het, als je weet dat het aanleggen van gigantische palm plantages in Azië en Zuid-Amerika dan ook nog een ecologische ramp veroorzaakt. Er wordt oerwoud voor gekapt, of afgebrand, dat nooit meer hersteld kan worden.

Of hoe het schijnbaar gezond klinkende bordje "Wij bakken alleen in plantaardige olie" eigenlijk noodlottig wordt. Niet alleen voor de friet eter, maar ook voor de mensen die in de frituur werken. Er wordt nl. acroleïne gevormd door het verhitten. En acroleïnes leiden tot longkanker. Meer Aziatische huisvrouwen vertonen longkanker dan rokers, bv.

Maar als bezoeker van deze website hoor je dat al lang te weten, toch?

Online bekijken : http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply

Dit artikel beantwoorden