Homepagina > Het doel van Objectief.be > Blog > Interessante voedingssupplementen?

Interessante voedingssupplementen?

dinsdag 3 februari 2015, door wim

Voor wie graag een zakje of poedertje koopt in de veronderstelling dat dat ook helpt, is er nog altijd de troost dat een placebo ook helpt in de helft van de gevallen.

Dat is de conclusie die je kan trekken uit een recente rel in de USA: "The New York State attorney general’s office accused four major retailers on Monday of selling fraudulent and potentially dangerous herbal supplements and demanded that they remove the products from their shelves"*.

Onder de geteste producten, Sint-Jans kruid, Ginkgo biloba, Ginseng, Valeriaan.

Quasi geen enkele van de onderzochte stalen bevatte iets werkzaams buiten bloem, rijstbloem, gedroogde asperge, erwten meel, gedroogde groenten en nog zo enkele dubieuze vulmiddelen.

Vier van de vijf onderzochte stalen bevatten helemaal niks van wat er hoorde in te zitten. En sommige gebruikte vulmiddelen tarten alle verbeelding: enkele stalen bevatten tarwebloem, terwijl ze volgens het label "glutenvrij" waren.

De reactie van de Amerikaanse supermarkten is eerder lauw:

- Walgreens gaat alle supplementen uit de rekken halen.
- Walmart beweert het samen met hun leveranciers te gaan oplossen.
- Target antwoordt gewoon liever niet.
- GNC verklaart te zullen meewerken, maar stelt daarbij ook dat al hun producten getest worden met beproefde en alom gebruikte technieken.

Is de situatie hier even erg? En hoe zit het met andere winkels, die geen supermarkt zijn? Met andere woorden: is er nog een betrouwbare bron voor gedroogde kruiden?

* http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/03/new-york-attorney-general-targets-supplements-at-major-retailers/

Dit artikel beantwoorden