Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Inuline

Inuline

woensdag 31 maart 2004, door wim

Inuline verwijst naar een groep fructose houdende polysachariden (ofte fructanen), bestaande uit een keten van drie tot maximaal honderd monosaccharide eenheden (fructose moleculen).

Inuline komt van nature in tal van planten (artisjok, pastinaak, grote klis, zilverdistel, Rapunzelklokje...) voor. Het wordt ook commercieel aangemaakt door Tiense Suiker op basis van ondermeer suikerbiet.

Het is een voedingsadditief dat aan tal van voedingswaren (snoep, frisdranken, yoghurt, ijs, boter, graanproducten, enz.) wordt toegevoegd omwille van zijn vermeende gezondheidsvoordelen. Het stimuleert ondermeer de darmflora en zou ook een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Mogelijk zou het zelfs sommige kankers helpen voorkomen.

Volgens een Zwitsers rapport dat verscheen in het gezaghebbende "The New England Journal of Medicine" zou het echter ook ernstige allergische reacties kunnen uitlokken.

Het rapport beschrijft weliswaar slechts één enkel geval van een 39-jarige man die tot vier keer toe fel reageerde op voedingswaren die van nature inuline bevatten of waaraan inuline was toegevoegd. Volgens de auteurs zouden wel meer allergische reacties waarvan momenteel de oorsprong niet bekend is, aan inuline kunnen te wijten zijn vermits dit op grote schaal aan voedingswaren wordt toegevoegd.

De vraag stelt zich dan ook of we plots allergisch worden aan dit produkt, of dat er eerder sprake is van een overdosis, doordat de industrie het graag aan alles en nog wat toevoegt.

Nochtans is inuline in de natuurlijke omgeving waar het voorkomt inderdaad een gezonde stof, die mogelijk voordelen biedt voor diabetici. Maar eens uit die natuurlijke omgeving en ook in onnatuurlijke hoeveelheden, is het voordeel voor de gezondheid snel in een nadeel omgevormd.

Dit artikel beantwoorden