Homepagina > Je bent wat je eet > Voedingsadditieven > Smaakversterkers > Zoetmiddelen > Iso-glucose

Iso-glucose

woensdag 31 maart 2004, door wim

Isoglucose wordt gewonnen uit gewassen die meestal ook veel inuline bevatten. Inuline en andere zgn. fructoöligosacchariden zijn fructose-achtige zetmelen. Met behulp van een enzym worden die afgebroken tot iso-glucose. Iso-glucose kan ook gewonnen worden uit tarwe en is dus te mijden voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen.

Mogelijk is dit een commercieel-industrieel belangrijke zoetstof voor de toekomst. Nochtans zijn er sterke indicaties dat eens te meer een op zich gezonde stof in grote hoeveelheden en buiten zijn natuurlijk areaal desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de volksgezondheid.

Allerlei leverziekten, van het genetisch bepaalde fructosemia tot leverkanker zouden erdoor gestimuleerd worden. Vooral het feit dat de absorptie van onnatuurlijk hoge doses (bv. uit frisdrank) te snel gaat en door de lever niet kan bijgebeend worden, is zorgwekkend. Dat dit proces blijvende leverschade kan veroorzaken is al langer geweten.

De industriële voorstanders en producenten van iso-glucose durven het zelfs een natuurlijk product te noemen, alhoewel het dat natuurlijk niet is. Het is niet omdat de synthese met een biologisch in plaats van een scheikundig proces gebeurt dat het plots natuurlijk wordt.

Dit artikel beantwoorden