Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Fruit > Japanse krentenboom, Jiguja [Hovenia dulcis]

Japanse krentenboom, Jiguja [Hovenia dulcis]

zaterdag 16 maart 2013, door wim

De Japanse krentenboom is oorspronkelijk Chinees, maar al heel lang verspreid naar Japan, Korea en Indië. Het is een struik of boom die tot 30 m hoog kan worden, maar meestal niet hoger dan een meter of tien komt. Hij heeft grote, puntige bladeren, die in juli witte tweeslachtige bloemen produceren. De bloemstelen worden zoet als ze gaan verdikken. Het hout van de boom is fijn van structuur en zeer hard. Het wordt dan ook in de bouw gebruikt.

Hovenia dulcis {JPEG}

De bloemstelen zijn zoet, geurig en kunnen rauw gegeten worden. Ze worden ook gedroogd en zien er dan een beetje uit als vreemd gevormde rozijnen. Een extract van de zaden en jonge bladeren wordt als vervanger van honing gebruikt. Er wordt ook snoep van gemaakt en ze worden gebruikt om vruchtenwijn te aromatiseren.

Het extract van de bladeren bevat hodulcine, een glycoside dat zoetheid vermindert. Verder bevat het ook ampelopsine, een flavanonool dat de lever zou beschermen en quercetine, een ontstekingsremmer en anti-oxydant.

Volgens de Koreaanse Food & Drug Administration zijn extracten van Hovenia dulcis (헛개나무) in staat de lever te beschermen tegen bv. alcohol.

Andere namen:

Japanese Raisintree (Engels), japanischer Rosinenbaum (Duits), hovénie (Frans), Hovenia, vid japonesa (Spaans).

Deze plant is nog niet goedgekeurd voor voeding in de EU.

Dit artikel beantwoorden