Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Groene kruiden > Japanse munt [Perilla frutescens crispa]

Japanse munt [Perilla frutescens crispa]

dinsdag 8 november 2011, door wim

Japanse munt, dat ook bekend staat als Shiso® en Viëtnamese koriander, behoort tot de muntfamilie, heeft een speciale, scherpe geur en een fijne smaak die in de verte aan basilicum doet denken.

Op uitdrukkelijk verzoek van Koppert Cress BV is de naam "Shiso®" van het merkenregistratie symbool "®" voorzien. Dit is wel tekenend voor het misbruik dat sommige bedrijven menen te moeten maken van de wetgeving. Hoe lang voor alle soortnamen en zelfs woorden in de Nederlandse taal gewoon opgebruikt zijn?

En Shiso® mag dan geregistreerd zijn in de Benelux, wat met sites als bv. Wikipedia? Of Google? Het is niet zo eenvoudig om uit te wijken naar een andere naam, bv. Perilla, de Engelse naam, want daar zoekt de Nederlandstalige bezoeker vaak niet naar.

Ik ben ook benieuwd of Koppert Cress de moed gaat hebben VTM site Zesta.be aan te pakken. Niet alleen staat daat ook geen ® bij Shiso®, Zesta neemt ook klakkeloos artikels van deze site over, zonder bronvermelding, wat een overtreding van de copyright wetgeving is.

Om al deze redenen is dit artikel opnieuw gepubliceerd op 8 november 2011.
En, vergis u niet. Koppert Cress BV is geen multinationaal, machtshongerig bedrijf, maar een gewoon, middelgroot Nederlands bedrijf. Vandaar mijn vraag: "Wat als morgen ieder bedrijfje begint lukraak soortnamen te registreren als merk?".

De plant komt oorspronkelijk uit Korea, China, de Himalaya en Myanmar. Er is groene (ao-shiso) en rode (aka-shiso). De smaak van de groene zou superieur zijn aan de rode, die men vooral gebruikt voor de kleur en de geur. De smaak van de in Japan gekweekte versie zou ook fijner zijn dan van elders gekweekte, wat zich natuurlijk ook in de prijs vertaalt. Maar vermits deze plant het, net als munt, in vrijwel elk klimaat goed doet, is dat erg twijfelachtig.

Japanse munt {JPEG}

In Japan gebruikt men shiso als versiering bij tempura, sashimi en in slaatjes. Ook in de westerse keuken komt shiso vooral als garnering op het bord.

Naast Perilla frutescens crispa wordt ook nog Perilla frutescens frutescens gekweekt, vooral voor de oliehoudende zaden. Deze olie, die egoma genoemd wordt, wordt vooral bij Shintoïstische religieuze rituelen gebruikt. In de olie zit chitral, een aromatische stof waarvan de geur aan citroen doet denken. De plant bevat echter ook het zwak giftige en hallucinogene myristicine, dat ook in nootmuskaat zit. De concentratie is echter in de gewone Japanse munt zo laag dat dat nauwelijks zorgen baart. Je gebruikt het toch al niet dagelijks of in grote hoeveelheden.

Het oxime van perilla aldehyde (perillartine) is ongeveer 2000 maal zoeter dan suiker. In Japan wordt het dan ook in de voedingsindustrie gebruikt als kunstmatig zoetmiddel.

4 Berichten

 • Japanse munt [Perilla frutescens crispa] Le 20 november 2011 à 12:55

  beste Objectief.Be

  ik snap uw reactie en ik zal uitleggen waarom we namen registreren. Koppert Cress is altijd op zoek naar nieuwe producten, maar zoals u weet is wat wij telen bijna altijd een bestaand product. Een product uit Afrika of Azië of nog ergens anders krijgt bij ons een andere toepassing. Bijna 20 jaar geleden was daar het product Shiso, wat toen niemand kende. Wij hebben het product Shiso in Europa bekend gemaakt. Dat bekend maken doe je met reclame en brengt veel kosten met zich mee. Omdat het een bestaand product is, kan iedereen dit kopiëren. Dan zijn we onze voorsprong en reclame inspanning kwijt.
  Dus registreren we een naam met een ®. we kunnen ook patenten gaan doen maar dat is erg duur. Kwekersrecht is niet echt kies, omdat we zelf niet veredelt hebben.

  Stel dat in uw geval Objectief.be door iemand anders met een heel andere ideële instelling overgenomen zou worden, dan heeft u recht om bezwaar te maken als u uw bedrijf als naam registreert.

  Zou ik nu weer Shiso® registreren? Neen, toen ik het bedrijf in 2002 overnam heb ik om dit probleem te vermijden elke nieuwe vinding een andere "fantasie" naam gegeven. Zoals de Paracress noemen we die nu Sechuan Cress®. Vervolgens promoten we Sechuan Cress® en is die naam aan ons bedrijf gekoppeld.

  we hebben tot nu toe één echte uitzondering, dat zijn Sakura® en Sango®. Dit is eigenhandig veredeld materiaal. Hiervoor zijn vele tonnen euro’s geïnvesteerd om een rode radijskiem te maken. Dit zaad is van ons, en iedereen moet dit zaad bij ons kopen. En ja dit is een patent om dat dit wereldwijd beschermt moet worden.

  is dit allemaal leuk? Nee!. maar het is al heel lang bekend dat mensen stelen. en dan kan je gaan vechten of op een modernere manier naar de rechter stappen. merkenrecht is een bescherming voor bedrijven die veel innovatieve inspanningen doen. En dat zijn wij. we hebben veel prijzen gewonnen met onze innovaties en dat kan alleen als je je zelf beschermt.

  Overigens complimenten voor uw site en de informatie over Perilla frutescens. we hebben in die soort denk ik nu een 40 verschillende fenotypes gevonden en hebben denk ik de grootste databank van dit plantje.

  Rob Baan
  tuinder en eigenaar
  Koppert Cress

  Beantwoord dit bericht

  • Japanse munt [Perilla frutescens crispa] Le 20 november 2011 à 15:32, door wim

   Beste Rob,

   Bedankt voor je uitgebreide toelichting. Ik begrijp ook wel de positie van een relatief klein bedrijf als Koppert Cress. En daar is niks mis mee. Integendeel.

   Maar in de gemeenschap van food-bloggers worden regelmatig mensen bedreigd door de advocaten van multinationale ondernemingen die het niet pikken dat men zich kritisch uitlaat over hun producten. En dan wordt het regelrechte censuur. En daar word ik persoonlijk niet goed van.

   Als bedrijven als Damhert, Koppert Cress en dergelijke een positieve en constructieve discussie willen aangaan is dat voor iedereen ’t beste. Maar de groten schijnen te denken dat ze iedereen mogen vertrappelen.

   En jullie hebben duidelijk een positieve evolutie doorgemaakt; vandaag worden er nieuwe namen bedacht voor jullie uitstekende producten. En er wordt een dialoog aangegaan met de blogsfeer.

   Nogmaals bedankt voor je uitgebreide toelichting.

   Beantwoord dit bericht

 • Japanse munt [Perilla frutescens crispa] Le 19 oktober 2012 à 15:42, door kris

  Soortnamen van planten komen nooit in aanmerking voor merkenrechtelijke bescherming met betrekking tot die planten in kwestie: Apple kan bv. nooit een merk zijn voor appelen of appelsap maar wel voor computers etc.
  Shiso zou dus een merk kunnen zijn voor bv. meubelen doch niet voor japanse munt, indien inderdaad shiso een gebruikelijke commerciële naam is binnen de voedingsindustrie voor japanse munt. Als men wereldwijd het web onderzoekt, lijkt men hieraan niet te kunnen twijfelen.
  Als handelaar of producent mag je altijd je product identificeren met een algemeen aanvaarde soortnaam ervan!
  Indien Koppert een registratie verkregen heeft, komt dit louter doordat de administratie de geldigheid van die registratie niet kon beoordelen en doordat anderen nog geen juridische stappen ondernomen hebben om die rechten te laten nietigverklaren. Of Koppert misbruik maakt van de wetgeving, laat ik aan het oordeel van de lezer over.

  Beantwoord dit bericht

  • Japanse munt [Perilla frutescens crispa] Le 23 oktober 2012 à 21:44, door wim

   Kris, daar heb je zeker gelijk in. Maar dat heeft Apple niet belet een snackbar in Luxemburg en een restaurant in Oostenrijk te vervolgen omdat hun logo te veel leek op dat van Apple. Nochtans geen concurrenten en de rechtbank heeft de eis onontvankelijk verklaard, natuurlijk.

   En shiso is een plantnaam in ’t Japans, maar hoe zet je dat precies om naar latijns schrift?

   Etc. Etc.

   Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden