Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Wilde vruchten > Japanse wijnbes [Rubus phoenicolasius]

Japanse wijnbes [Rubus phoenicolasius]

vrijdag 19 oktober 2012, door wim

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) en de framboos (Rubus idaeus) tot het geslacht Rubus, dat meer dan zeshonderd soorten telt. Deze soort komt van nature voor in Korea, Japan en China. Ze werd eind negentiende eeuw ingevoerd in Frankrijk en er is nog steeds een beperkte commerciële teelt van. Ook bij tuiniers is deze struik niet onbekend en hier en daar is ze ook verwilderd.

De struik waarvan de stengels tot 3 m lang kunnen worden, heeft zeer veel roodbruine klierhaartjes en stekels, die bij aanraking in de huid achter kunnen blijven. De takken zijn eerst lichtgroen, maar verkleuren later rood.
De vruchten zijn makkelijker te plukken dan de inheemse braam.

JPEG

De vruchten zijn rijp begin juli tot eind augustus. Ze hebben een wat flauwe, frisse, zoetzure smaak, zijn donkerrood gekleurd en voelen wat kleverig aan. Hoe donkerder de kleur des te meer smaak ze krijgen.

En je kan er alles mee dat je met andere bramen zou doen: rauw eten, fruitsla, compote, gelei, saus... bij desserts.

Dit artikel beantwoorden