Homepagina > Ingrediënten > Bloemen > Jasmijn [Jasminum spp]

Jasmijn [Jasminum spp]

vrijdag 7 maart 2014, door wim

Jasmijn is een geslacht uit de olijffamilie. De naam komt van het Perzische Yasmin, dat ’geschenk van God’ betekent. Het geslacht telt zo’n tweehonderd soorten.

Jamijnsoorten komen over heel de wereld in warmere zones voor. Omdat deze plant al zo lang door de mens wordt gekweekt, is de oorsprong van elke soort eerder onzeker. Zo kan men van J. officinale alleen zeggen dat de oorsprong ergens in centraal Azië moet liggen. De oorsprong van J. sambac zou dan weer in India moeten gezocht worden.

De bloemen worden "s nachts geplukt omdat hun geur na zonsondergang het sterkst is. De etherische olie van jasmijn wordt wel eens de koningin van de etherische oliën genoemd. Ze is dan ook duur, maar kan in een zeer lage concentratie toegepast worden.

Alleen Jasminum officinale levert eetbare bloemen, maar die zijn over ’t algemeen te zwaar geparfumeerd voor een slaatje of dergelijke. In sterk gekruide keukens zoals de Indische of die van de provincie Sezchouan in China, worden ze wel als versiering ingezet bij feestmaaltijden. Andere jasmijnsoorten zijn niet giftig, maar kunnen wel onaangenaam bitter smaken, wat voor de parfum industrie natuurlijk geen bezwaar is.

Belangrijkste Jasmijn soorten

Jasminum grandiflorum (grootbloemige jasmijn)
Jasminum nudiflorum (winterjasmijn)
Jasminum officinale (echte jasmijn)
Jasminum sambac (Arabische jasmijn)

- De grootbloemige jasmijn en de Arabische jasmijn worden gekweekt voor het maken van absolues die worden gebruikt in parfums.
- Jasmijnbloemen, vooral van Arabische en grootbloemige jasmijn worden gebruikt in jasmijnthee, in combinatie met gewone thee.

Mensen met allergie moeten een beetje opletten met jasmijnolie omdat deze benzyl acetaat bevat, wat een gekende stimulans voor allergische aandoeningen is.

Dit artikel beantwoorden