Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Java thee, nierthee, kattensnor [Orthosiphon stamineus]

Java thee, nierthee, kattensnor [Orthosiphon stamineus]

woensdag 19 februari 2014, door wim

Java thee heeft witte of paarse bloemen met lange meeldraden die de plant de Maleise naam "kattensnor" of "Misai Kucing" hebben gegeven. De plant is afkomstig uit tropisch Azië, een lid van de Lipbloemigen en hij wordt tot 90 cm hoog. De stengel is donzig behaard, net als de bladeren die smal zijn en ongeveer 4 tot 5 cm lang.

het is een bekende kruidenthee die pas in de twintigste eeuw enige bekendheid kreeg in Europa. De thee wordt getrokken van de gedroogde bladeren. Net als gewone thee wordt hij vaak geserveerd met honing en melk.

Orthosiphon stamineus

Deze plant bevat sinensetine, (dat ook in de schil van sinaasappel voorkomt) en eupatorine, (dat ook in citroenverbena voorkomt) beide flavonoïdes. Beide hebben een anti-oxidant werking, maar de juiste werking ervan is niet duidelijk.

Deze plant heeft een zeer sterke werking op de nieren, vergelijkbaar met Guldenroede. Hij drijft urinezuren uit en werkt pijnstillend. Daarom wordt hij gebruikt bij de behandeling van nierstenen. Landurig gebruik in grote hoeveelheden is zeker niet aan te raden.

Synoniem: Orthosiphon aristatus.

Andere namen:
thé de Java, moustache de chat (Frans), Ortisofon, chá de java (Portugees), Katzenbart (Duits), Cat’s Whiskers (Engels).

Deze plant is in de EU alleen goedgekeurd als voedingssupplement.

Dit artikel beantwoorden