Homepagina > Ingrediënten > Kruiden > Medicinale kruiden > Jing Jie, Japans kattenkruid [Nepeta tenuifolia]

Jing Jie, Japans kattenkruid [Nepeta tenuifolia]

donderdag 11 juli 2013, door wim

Nepeta is een genus van zo’n 250 soorten in de Lamiaceae familie. Deze planten worden "kattenkruid" genoemd omdat katten gek zijn op de geur. Ze komen zowel in Europa, Azië als Afrika voor. In het Oosten van China hebben ze de meeste soorten.

Jing Jie, ook wel "Herba Schizonepetae" of "Schizonepetae tenuifolia" genoemd in de kruidenhandel, is een éénjarig Chinees geneeskundig kruid dat zo’n 30 cm hoog wordt en vaak in meters grote groepen groeit. Het komt vooral in China en Korea veel voor.

JPEG

Culinair gebruik van Nepeta tenuifolia is zeer vaag. Het zou gebruikt worden als keukenkruid in sommige delen van Azië, maar daar is geen enkele bevestiging van te vinden. Ook van de andere leden van de Nepeta familie is geen culinair gebruik gekend, alhoewel de plant op zich eetbaar is.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt dit kruid gebruikt tegen jeuk en bij huidaandoeningen. Het bevat pulegon en dat is niet gezond. In grotere hoeveelheden is het zelfs toxisch. Een studie uit 2005 vond tussen 0,2 en 0,7 mg per g droog kruid. En dat is toch wel behoorlijk veel.

Jing Jie is goedgekeurd voor voeding door de EU commissie.

Dit artikel beantwoorden