Homepagina > Ingrediënten > Groenten > Bladgroenten > Jute, maluw, jodenmalve [Corchorus olitorius]

Jute, maluw, jodenmalve [Corchorus olitorius]

vrijdag 18 november 2011, door wim

Jute is een bekende vezel waarvan o.a. aardappelzakken gemaakt worden. Minder bekend is dat op sommige plaatsen de bladeren van de plant gegeten worden.

De vezel komt van een aantal planten in de Corchorus familie. De eetbare bladeren alleen van Tossa jute (Corchorus olitorius). Tossa jute groeit in Afrika en Arabië. Het is dan ook voornamelijk in die streken dat men de bladeren eet. In Egypte wordt molokhiya (ملوخية) beschouwd als nationale schotel. De plant wordt er al gegeten sinds de tijd van de farao’s.

In Azië wordt een andere soort, Corchorus capsularis verbouwd en gegeten. Er wordt ook thee van gezet. Maar deze lijken qua textuur heel erg op okra en hebben een even slijmerig mondgevoel. De bereidingen zijn dan ook heel anders. De zaden van Corchorus capsularis worden in China en Japan ook als specerij gebruikt.

Corchorus olitorius {JPEG}

Maar ook hier kan je de bladeren van Corchorus olitorius wel eens vinden in Afrikaanse winkels, zij het in blik. Het blad van Tossa jute is zachter dan andere soorten en lichtjes behaard. Maar ook de jute vezel ervan is zachter.

Het traditionele Egyptische recept bevat kippen fond, de bladeren, natuurlijk, olijfolie, look, geroosterde en gemalen korianderzaadjes, verse koriander, zout en zwarte peper. En soms ook laurier, tomaten puree, chili peper, ui, citroensap of chilipoeder.

De bladeren van Corchorus bevatten betacaroteen, vitamine E en vitamine C, Fe en Ca. De plant bevat ook een antioxidant.

Dit artikel beantwoorden