Homepagina > Ingrediënten > Vruchten > Granen en zaden > Kafferkoren [Sorghum bicolor]

Kafferkoren [Sorghum bicolor]

woensdag 14 november 2012, door wim

Sorghum bicolor is één van de talrijke sorghum soorten, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika en van daar uit verspreid naar Indië, Indonesië en de rest van de wereld.

Kafferkoren bevat meer eiwitten en vetten dan rijst: 11 % eiwitten voor kafferkoren, tegen 7 % voor rijst en meer dan 3 % vetten tegen minder dan 1 % voor rijst. Maar het bevat ook veel meer ijzer, fosfor, calcium en vitamine B1. Dat maakt dat dit graan een potentiële vervanger zou kunnen zijn voor o.a. rijst. En vermits het graan ook nog met heel veel minder water toe kan, is het voor de toekomst erg belangrijk. Sorghum is ook een belangrijk graan voor glutenvrije graanmengsels.

Sommige variëteiten worden tot vier meter hoog. De graankorrels zijn 3 tot 4 mm in diameter. Van de zoete soorten sorghum worden ook de bladeren wel eens gegeten. Deze soorten zijn ook de kleinere.

JPEG

Er zijn vier grote groepen landbouw Sorghum:

- graansorghums (waaronder kafferkoren) worden gebruikt als graan, of net als rijst of gemalen tot meel
- grassorghums voor beweiding en hooi
- zoete sorghums ("Guinea corn") waarvan siroop en zelfs suiker gemaakt wordt. Zoete sorghum kan tot 10% suiker bevatten.
- bezemsorghums voor de productie van bezems en borstels.

Soedan koren, (Sorghum bicolor subsp. drummondii) is een ondersoort van kafferkoren. Het meest opvallende verschil is dat de graankorrels niet bloot zitten eens ze rijp zijn, zoals bij kafferkoren, maar bedekt zijn met schutbladen.

Kafferkoren bevat naast blauwzuur ook het alkaloïde hordenine.

Dit artikel beantwoorden